Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami

Rustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, migdałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Zapraszam do przepisu na pyszne, letnie słodkości!

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej (po 150 g jasnej i pełnoziarnistej)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • szczypta soli

Składniki na nałożenie:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 30 g rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 750 g wiśni
  • płatki migdałowe
  • cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol

Wykonanie:

  • masło rozetrzeć między palcami z mąką i cukrem na kruszonkę. Na koniec wmieszać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę 
  • przygotować krem migdałowy. Rozpuścić masło i wymieszać przy pomocy miksera z mielonymi migdałami, jajkiem i cukrem. Odstawić
  • wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować
  • ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Górę przykrywam folią spożywczą, wówczas ciasto nie lepi się do wałka. Przełożyć rozwałkowane ciasto razem z papierem na blaszkę. Na cieście rozsmarować krem, pozostawiając wolny szeroki brzeg. Ułożyć wydrylowane wiśnie i założyć brzegi ciasta do środka. Brzeg ciasta posmarować mlekiem, obłożyć płatkami migdałowymi, resztę rozsypać na wiśniach
  • piec 25-30 minut w 200`C do zrumienienia
  • podawać obficie posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *