Rustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30 cm. Dzisiejsza tarta jest pełna aromatycznych wiśni, migdałowego kremu frangipane, dodatkowo rant i wnętrze tarty obsypałam płatkami migdałowymi. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej wymieszanej pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Zapraszam do przepisu na pyszne, letnie słodkości!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej (po 150 g jasnej i pełnoziarnistej)
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
- szczypta soli
Składniki na nałożenie:
- 100 g mielonych migdałów
- 75 g cukru/ksylitolu
- 1 jajko
- 30 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- 750 g wiśni
- płatki migdałowe
- cukier puder/zmielony na mączkę ksylitol
Wykonanie:
- masło rozetrzeć między palcami z mąką i cukrem na kruszonkę. Na koniec wmieszać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę
- przygotować krem migdałowy. Rozpuścić masło i wymieszać przy pomocy miksera z mielonymi migdałami, jajkiem i cukrem. Odstawić
- wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować
- ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Górę przykrywam folią spożywczą, wówczas ciasto nie lepi się do wałka. Przełożyć rozwałkowane ciasto razem z papierem na blaszkę. Na cieście rozsmarować krem, pozostawiając wolny szeroki brzeg. Ułożyć wydrylowane wiśnie i założyć brzegi ciasta do środka. Brzeg ciasta posmarować mlekiem, obłożyć płatkami migdałowymi, resztę rozsypać na wiśniach
- piec 25-30 minut w 200`C do zrumienienia
- podawać obficie posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂