czwartek, 30 sierpnia 2018

Lody czekoladowe - pyszne i proste - wege


Lody czekoladowe, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, proste lody wegańskie. Do przygotowania nie potrzebujesz maszynki do lodów, ani nawet nie musisz ich mieszać, gdy zamarzają. Prawdę mówiąc wymieszałam składniki, odstawiłam do lodówki i zupełnie o nich zapomniałam. Po wyjęciu były już na wpół zestalone i nie nadawały się do maszynki, wstawiłam więc do zamrażarki i super zamarzły, bez żadnych igiełek lodu.
Są intensywnie czekoladowe, gęste, budyniowe, o idealnej kremowej konsystencji. Idealną kremowość lodom zapewnia dodatek pieczonego batata.
Przepis na te lody podejrzałam tutaj.
W oryginale składnikiem lodów jest gorzka czekolada. Użyłam jednak kakao i teraz to już same zdrowe składniki. Takie lody to również idealna przekąska w diecie - szybka przemiana.

Składniki (na 4 porcje):


200 g upieczonego batata
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki gorzkiego kakao
2-3 łyżki ksylitolu (mączki)
esencja waniliowa
1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • zblendować (upieczonego wcześniej ) batata. Dolać mleko kokosowe, dosypać kakao, ksylitol i zblendować całość przy pomocy ręcznego blendera
  • przelać do plastikowego pojemnika i schłodzić w lodówce. Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji lub wstawić do zamrażarki przynajmniej na  3 godziny
  • po tym czasie nakładać pierwszą porcję i zajadać 

                                                                  SMACZNEGO !

Uwagi: 1 porcja lodów to przekąska w III fazie diety szybka przemiana. To tego obowiązkowo
              warzywo       



5 komentarzy

  1. ja mam pytanie odn mleka kokosowego...bo taka teraz moda na nie nastala i jestem zdezorientowana czy rzeczywiscie jest takie zdrowe!!! Bylabym bardzo sceptycznie nastawiona co do tych zdrowotnych teorii o ktorych mozna przeczytac w necie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście można być zdezorientowanym, bo raz zdrowy, raz niezdrowy, czyste wariactwo. Natura obdarzyła nas super produktami i na tym nym bazowała. Przecież mleko kokosowe to w 40-50% kwas laurynowy, ten sam, który znajduje się w mleku matki! Najważniejsze to znakeźć mleko bez dodatkowych składników:)

      Usuń
    2. zrobilam te lody ale zamiast oleju kokosowego dalam awokado- wyszlo bbb smaczne.

      Usuń
  2. Droga Niko, ja w całkiem innej sprawie, twoje przepisy bardzo mi sie podobają, korzystam z nich, ale niestety nie mogę ostatnio znależć przepisów na ryby (śledzie), może ja ich nie widzę, ale chyba nie ma takiej etykiety.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, etykiety nie ma, ale w przepisach są. Musisz przerolować trochę: ryby- šledzie- bo już sporo przepisów się nazbierało:) Pozdrowienia

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!