Lody czekoladowe, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, proste lody wegańskie. Do przygotowania nie potrzebujesz maszynki do lodów, ani nawet nie musisz ich mieszać, gdy zamarzają. Prawdę mówiąc, wymieszałam składniki, odstawiłam do lodówki i zupełnie o nich zapomniałam. Po wyjęciu były już na wpół zestalone i nie nadawały się do maszynki, wstawiłam więc do zamrażarki i super zamarzły, bez żadnych igiełek lodu.

Są intensywnie czekoladowe, gęste, budyniowe, o idealnej kremowej konsystencji. Idealną kremowość lodom zapewnia dodatek pieczonego batata.

W oryginale składnikiem lodów jest gorzka czekolada. Użyłam jednak kakao i teraz to już same zdrowe składniki. Takie lody to również idealna przekąska w diecie — szybka przemiana.

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g upieczonego batata
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki ksylitolu (mączki)
  • esencja waniliowa
  • 1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • zblendować (upieczonego wcześniej) batata. Dolać mleko kokosowe, dosypać kakao, ksylitol i zblendować całość przy pomocy ręcznego blendera
  • przelać do plastikowego pojemnika i schłodzić w lodówce. Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji lub wstawić do zamrażarki przynajmniej na  3 godziny
  • po tym czasie nakładać pierwszą porcję i zajadać 

SMACZNEGO!

Uwagi:
1 porcja lodów to przekąska w III fazie diety szybka przemiana. To tego obowiązkowo warzywo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *