Wątróbka drobiowa z morelami i tymiankiem

Wątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk kuchni polskiej, nic dziwnego, bo słodko-kwaśny owocowy smak doskonale harmonizuje z delikatnym mięsem wątróbki.

Teraz w sezonie morelowym proponuję jabłka podmienić morelami. Danie nie tylko pięknie wygląda, a i smakuje wyśmienicie! Prosty, smaczny i tani obiadek do przygotowania w kwadrans.

Jeśli nadal wierzysz, że wątróbka jest niezdrowa, ponieważ kumuluje wszystkie trucizny, jakimi jest karmiony drób, muszę wyprowadzić  Cię z błędu. Wątróbka to owszem — magazyn, ale  samych wartości odżywczych, a nie toksyn.

Polecam danie!

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • masło ghee/olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • 250 g moreli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • ksylitol/cukier
  • tymianek

Wykonanie:

  • wątróbkę umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, następnie obrać z błon i powięzi. Większe kawałki przepołowić
  • obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i układać na rozgrzanym maśle. Smażyć do zrumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę. Wstępnie przesmażoną przesunąć na jedną stronę patelni, dołożyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć przez kilka minut. Przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem następne kilka minut
  • w międzyczasie na drugiej patelni rozpuścić masło z miodem. Ułożyć na gorącej patelni połówki moreli, bez pestek, obsypać tymiankiem i karmelizować przez kilka minut podrzucając je na patelni, aż zmiękną, ale nie straca kształtu
  • przed podaniem wątróbkę posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wykładać na talerze porcje wątróbki i karmelizowanych moreli. Podawać z młodymi kartofelkami i ulubioną surówką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *