środa, 22 sierpnia 2018

Wątróbka drobiowa z morelami i tymiankiem


Wątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk kuchni polskiej, nic dziwnego, bo słodko-kwaśny owocowy smak doskonale harmonizuje z delikatnym mięsem watróbki.
Teraz w sezonie morelowym proponuję jabłka podmienić morelami. Danie nie tylko pięknie wygląda, a i smakuje wyśmienicie! Prosty, smaczny i tani obiadek do przygotowania w kwadrans.
Jeśli nadal wierzysz, że wątróbka jest niezdrowa, ponieważ kumuluje wszystkie trucizny jakimi jest karmiony drób, muszę wyprowadzić  Cię z błędu. Wątróbka to owszem - magazyn, ale  samych wartości odżywczych, a nie toksyn.
Polecam danie!

Składniki:


500 g watróbki drobiowej
1 cebula
masło ghee/olej do smażenia
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
250 g moreli
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
ksylitol/cukier
tymianek

Wykonanie:

  • wątróbkę umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, następnie obrać z błon i powięzi. Większe kawałki przepołowić
  • obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i układać na rozgrzanym maśle. Smażyć do zrumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę. Wstępnie przesmażoną przesunąć na jedną stronę patelni, dołożyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć przez kilka minut. Przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem następne kilka minut
  • w międzyczasie na drugiej patelni rozpuścić masło z miodem. Ułożyć na gorącej patelni połówki moreli, bez pestek, obsypać tymiankiem i karmelizować przez kilka minut podrzucając je na patelni, aż zmiękną ale nie straca kształtu
  • przed podaniem wątróbkę posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wykładać na talerze porcje wątróbki i karmelizowanych moreli. Podawać z młodymi kartofelkami i ulubioną surówką
                                                                 SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!