poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym


Zoodles, czyli zucchini noodles - cukiniowy makaron.
Świeży, lekki, chrupiący i bez węglowodanów. To makaronowa wersja dla dbających o zdrowie, dobrą formę i kondycję. Danie pełne koloru i smaku oraz wartości odżywczych.
To cudo wyczarujesz w mgnieniu oka dzięki temperówce do warzyw (spiralnicy, spiralizerowi).
Możesz pociętą cukinię zblanszować (obgotować przez kilka minut), podsmażyć na patelni lub podać surową. Tak właśnie zrobiłam, tylko wcześniej posoliłam zielone wstążki, by nieco zmiękły.

Do cukiniowego makaronu dodaj ulubiony sos i danie na lato gotowe!

Składniki:


3-4 małe cukinie
1/2 łyżeczki soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 łyżki oliwy
płatki chili
szczypta cukru
oregano
jogurt grecki

Wykonanie:

  • cukinię umyć, obciąć piętki i przepuścić przez spiralizer. Posolić, wymieszać i odstawić, by puściła wodę
  • cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w drobną kosteczkę. Zezłocić na patelni, dodać pomidory oraz przyprawy i dusić około 10 minut
  • cukinię odsączyć, ułożyć na talerzu, można przeciąć w kilku miejscach, aby ułatwić jedzenie. Na cukinię wyłożyć sos i kleks jogurtu
                                                                 SMACZNEGO!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!