Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Rozgrzewające curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw — dyni i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce, zatopione w kokosowym sosie, podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny.

Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam!

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 dyni Hokkaido
  • 1/2 małego kalafiora
  • 3/4 szklanka zielonego groszku — mrożony
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • filet z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę. Czosnek i imbir obrać i również pokroić w kosteczkę. Kurczaka wymieszać z przyprawami, posiekanym czosnkiem z imbirem i olejem. Odstawić do zamarynowania przynajmniej na 30 minut
  • dynię przekroić na pół, następnie na ćwiartki i wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Połówkę dyni pokroić w kostkę. Z kalafiora wyciąć różyczki
  • obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodać dynię i różyczki kalafiora smażyć przez następne kilka minut cały czas mieszając
  • dodać mleko kokosowe i bulion, przykryć pokrywką i dusić około 10-12  minut. Pod sam koniec dorzucić na patelnię mrożony groszek. Doprawić solą
  • podawać z natką zielonej pietruszki lub kolendry

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *