środa, 10 października 2018

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem


Rozgrzewające curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw - dynii i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe.
Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce zatopione w kokosowym sosie podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny.

Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam!

Składniki:


1 filet z kurczaka
1/2 dynii Hokkaido
1/2 małego kalafiora
3/4 szklanka zielonego goszku - mrożony
3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu
3 łyżki oleju
natka pietruszki

Wykonanie:

  • filet z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę. Czosnek i imir obrać i również pokroić w kosteczkę. Kurczaka wymieszać z przyprawami, posiekanym czosnkiem z imbirem i olejem. Odstawić do zamarynowania przynajmniej na 30 minut
  • dynię przekroić na pół, następnie na ćwiartki i wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Połówkę dynii pokroić w kostkę. Z kalafiora wyciąć różyczki
  • obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodać dynię i różyczki kalafiora smażyć przez następne kilka minut cały czas mieszając
  • dodać mleko kokosowe i bulion, przykryć pokrywką i dusić około 10-12  minut. Pod sam koniec dorzucić na patelnię mrożony groszek. doprawić solą
  • podawać z natką zielonej pietruszki lub kolendry
                                                                   SMACZNEGO !


1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!