Rozgrzewajฤ ce curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw โ dyni i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce, zatopione w kokosowym sosie, podany z jaลminowym ryลผem to ลwietny obiad dla caลej rodziny.
Bลyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam!
Skลadniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 dyni Hokkaido
- 1/2 maลego kalafiora
- 3/4 szklanka zielonego groszku โ mroลผony
- 3 cm kawaลek imbiru
- 2 zฤ bki czosnku
- 1 ลyลผeczka kurkumy
- 1 ลyลผeczka czerwonej papryki
- 1/4 ลyลผeczki ostrej papryki
- sรณl
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki bulionu
- 3 ลyลผki oleju
- natka pietruszki
Wykonanie:
- filet z kurczaka pokroiฤ w 1 cm kostkฤ. Czosnek i imbir obraฤ i rรณwnieลผ pokroiฤ w kosteczkฤ. Kurczaka wymieszaฤ z przyprawami, posiekanym czosnkiem z imbirem i olejem. Odstawiฤ do zamarynowania przynajmniej na 30 minut
- dyniฤ przekroiฤ na pรณล, nastฤpnie na ฤwiartki i wybraฤ ลyลผkฤ gฤ bczasty miฤ ลผsz z pestkami. Poลรณwkฤ dyni pokroiฤ w kostkฤ. Z kalafiora wyciฤ ฤ rรณลผyczki
- obsmaลผyฤ kurczaka na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodaฤ dyniฤ i rรณลผyczki kalafiora smaลผyฤ przez nastฤpne kilka minut caลy czas mieszajฤ c
- dodaฤ mleko kokosowe i bulion, przykryฤ pokrywkฤ i dusiฤ okoลo 10-12ย minut. Pod sam koniec dorzuciฤ na patelniฤ mroลผony groszek. Doprawiฤ solฤ
- podawaฤ z natkฤ zielonej pietruszki lub kolendry
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐