poniedziałek, 26 listopada 2018

Brukselka z pieczarkami z patelni


Brukselka z pieczarkami smakuje wybornie. Wiem, że niestety nie wszyscy uwielbiają te super zdrowe mini kapustki. My uwiebiamy i na moim blogu znajdziesz wiele smakowitych przepisów z brukselką (patrz etykiety - brukselka).
Do kolekcji dołączam nowy przepis, który szczególnie polecam brukselkowym sceptykom celem oswojenia. Brukselka z pieczarkami może być smacznym, zimowym dodatkiem do drugiego dania lub z ulubioną kaszą stanowić smaczny, syty posiłek wegeteriański.

Zaserwuj rodzince niebalny obiad, polecam!
 
Składniki:

500 g brukselki
250 g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

Przygotowanie.

  • brukselkę umyć, usunąć zwiędłe listki i podciąć korzonki. Ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut. Odcedzić, ostudzić
  • pieczarki oczyścić, pokroić na połówki, bądź ćwiartki
  • na patelni zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, dołożyć pieczarki, przesmażyć razem. Dodać przyprawy, brukselkę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem kilka minut
  • na koniec wmieszać kaszę gryczaną, by się zagrzała
                                                                 SMACZNEGO !

1 komentarzy

  1. Ja tam uwielbiam brukselkę! Tak jeszcze nie jadłam i będę musiała spróbować :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!