poniedziałek, 12 listopada 2018

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege


Ciasto dyniowe po prostu znakomite. Jeśli tylko masz przygotowane dyniowe puree w lodówce zrobisz je błyskawiczne. Dziecinnie proste, bo wystarczy łyżką wymieszać składniki i do piekarnika. Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady.
Przepis znalazłam tutaj. I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dynii. Zmniejszyłam jedynie jej ilość. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho!

Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta soli

Składniki mokre:
3/4 szklanki puree z dynii Hokkaido
1/3 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki mleka
2 łyżki octu jabłkowego

dodatkowo:
6 kostek czekolady (dałam 12)
garść żurawiny

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzać do 180*C
  • w dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy rózgi
  • mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną emulsję
  • przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste
  • piec 45 minut, aż do zrumienienia, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy 

                                                                   SMACZNEGO !


3 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!