Proste i znakomite ciasto dyniowe bez miksera

Ciasto dyniowe po prostu znakomite. Jeśli tylko masz przygotowane dyniowe purée w lodówce, zrobisz je błyskawiczne. Dziecinnie proste, bo wystarczy łyżką wymieszać składniki i do piekarnika. Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady. I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dyni. Zmniejszyłam jedynie jej ilość. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho!

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 3/4 szklanki purée z dyni Hokkaido
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Dodatkowo:

  • 6 kostek czekolady (dałam 12)
  • garść żurawiny

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzać do 180*C
  • w dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy rózgi
  • mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną emulsję
  • przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste
  • piec 45 minut, aż do zrumienienia, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *