Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe

Pyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu — z dodatkiem purée z dyni. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista. Wnętrze bułeczek — cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów.

Idealne na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawki. Bułeczki są pyszne, bardzo polecam!

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej (jasnej z pełnoziarnistą pół na pół)
  • 120 g purée z dyni
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2-3 łyżki cukru/miodu
  • 25 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • + mleko do posmarowania

Przygotowanie:

  • przygotować purée z dyni
  • drożdże rozmieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia
  • w rondelku podgrzać mleko z masłem
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • w międzyczasie rozpuścić dodatkowe masło i zetrzeć na grubych oczkach tarki czekoladę
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować masłem, posypać cynamonem i startą czekoladą. Zwinąć w rulon, następnie pociąć w 2-3 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem
  • piec w 180′ C 25 minut
  • po ostygnięciu posypać cukrem pudrem/ksylitolem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *