środa, 14 listopada 2018

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe


Pyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu - z dodatkiem puree z dynii. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista.
Wnętrze bułeczek - cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów. Idealne na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawki. Bułeczki są pyszne, bardzo polecam!

Składniki:

400 g mąki orkiszowj (jasnej z pełnoziarnistą pół na pół)
120 g puree z dynii
1 jajko
80 ml mleka
60 g masła
2-3 łyżki cukru/miodu
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
100 g czekolady
3 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
+ mleko do posmarowania

Przygotowanie:
  • puree z dynii przygotować wg tego przepisu
  • drożdże rozmieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia
  • w rondelku podgrzać mleko z masłem
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • w międzyczasie rozpuścić dodatkowe masło i zetrzeć na grubych oczkach tarki czekoladę
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować masłem, posypać cynamonem i startą czekoladą. Zwinąć w rulon, następnie pociąć w 2-3 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem
  • piec w 180' C 25 minut
  • po ostygnięciu posypać cukrem pudrem/ksylitolem
                                                                SMACZNEGO!





0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!