Pyszne droลผdลผowe buลeczki na wzรณr cynamonowych rollsรณw w jesiennym wydaniu โ z dodatkiem purรฉe z dyni. Dziฤki dyniowemu dodatkowi zawijaลce majฤ
nie tylko cudny pomaraลczowy kolor, ale sฤ
miฤciutkie i bardzo puszyste oraz dลuลผej zachowujฤ
ลwieลผoลฤ. Buลeczki upiekลam ze zdrowszej mฤ
ki orkiszowej, a poลowฤ stanowi bogata w bลonnik mฤ
ka peลnoziarnista. Wnฤtrze buลeczek โ cynamon i czekolada zadowolฤ
wszystkich ลasuchรณw.
Idealne na drugie ลniadanie jak i do popoลudniowej kawki. Buลeczki sฤ
pyszne, bardzo polecam!
Skลadniki:
- 400 g mฤ ki orkiszowej (jasnej z peลnoziarnistฤ pรณล na pรณล)
- 120 g purรฉe z dyni
- 1 jajko
- 80 ml mleka
- 60 g masลa
- 2-3 ลyลผki cukru/miodu
- 25 g droลผdลผy
- 1/2 ลyลผeczki soli
Nadzienie:
- 100 g czekolady
- 3 ลyลผki masลa
- 2 ลyลผeczki cynamonu
- + mleko do posmarowania
Przygotowanie:
- przygotowaฤ purรฉe z dyni
- droลผdลผe rozmieszaฤ z 1 ลyลผkฤ mleka do upลynnienia
- w rondelku podgrzaฤ mleko z masลem
- wszystkie skลadniki na ciasto umieลciฤ w misie robota i zagnieลฤ hakiem gลadkie ciasto. Misฤ przykryฤ i odstawiฤ w ciepลe miejsce do podwojenia objฤtoลci
- w miฤdzyczasie rozpuลciฤ dodatkowe masลo i zetrzeฤ na grubych oczkach tarki czekoladฤ
- wyroลniฤte ciasto powtรณrnie zagnieลฤ, nastฤpnie rozwaลkowaฤ na ksztaลt prostokฤ ta. Posmarowaฤ masลem, posypaฤ cynamonem i startฤ czekoladฤ . Zwinฤ ฤ w rulon, nastฤpnie pociฤ ฤ w 2-3 cm kawaลki. Buลeczki ukลadaฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia. Przykryฤ ลciereczkฤ i odstawiฤ do wyroลniฤcia
- wyroลniฤte buลeczki posmarowaฤ mlekiem
- piec w 180′ C 25 minut
- po ostygniฤciu posypaฤ cukrem pudrem/ksylitolem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐