Zupa kalafiorowa z topinamburem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycąca i o wyjątkowym smaku. Kalafior to dobre źródło witaminy C. Zawiera też związki stymulujące wydzielanie odtruwających enzymów. Z kolei w topinamburze jest mnóstwo przyjaznej dla naszych jelit inuliny. Inulina to prebiotyk, który stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu.

Topinambur to delikatno — słodki smak, a jednocześnie jest rześki i soczysty. Jeśli się dobrze rozejrzysz, upolujesz go bez trudu.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 grubo posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startej kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 główka kalafiora podzielona na różyczki
  • 150 g topinamburu — wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanych liści kolendry/pietruszki

Przygotowanie:

  • rozgrzać oliwę w garnku, w którym gotujesz zupę. Przez 5 minut smażyć na średnim ogniu cebulkę, czosnek i kurkumę
  • dodać różyczki kalafiora i topinamburu, dokładnie wymieszać, wlać bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, następnie od razu zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie (obrane bulwy topinamburu wstawić do naczynia z wodą zakwaszoną cytryną, by nie ściemniały)
  • dopraw do smaku solą, pieprzem, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji
  • podawaj posypane zieleniną i kromką chleba z lnu

SMACZNEGO!

Źródło przepisu: „Jelita wiedzą lepiej” Michael Mosley

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *