Zupa kalafiorowa z topinamburem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycฤ
ca i o wyjฤ
tkowym smaku. Kalafior to dobre ลบrรณdลo witaminy C. Zawiera teลผ zwiฤ
zki stymulujฤ
ce wydzielanie odtruwajฤ
cych enzymรณw. Z kolei w topinamburze jest mnรณstwo przyjaznej dla naszych jelitย inuliny.ย Inulina to prebiotyk, ktรณry stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiajฤ
c odpornoลฤ organizmu.
Topinambur to delikatno โ sลodki smak, a jednoczeลnie jest rzeลki i soczysty. Jeลli siฤ dobrze rozejrzysz, upolujesz go bez trudu.
Skลadniki (na 4 porcje):
- 2 ลyลผki oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 grubo posiekane zฤ bki czosnku
- 1 ลyลผeczka startej kurkumy lub 1/2 ลyลผeczki mielonej kurkumy
- 1 gลรณwka kalafiora podzielona na rรณลผyczki
- 150 g topinamburu โ wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 ลyลผeczki sosu sojowego tamari
- ลwieลผo zmielony czarny pieprz
- garลฤ posiekanych liลci kolendry/pietruszki
Przygotowanie:
- rozgrzaฤ oliwฤ w garnku, w ktรณrym gotujesz zupฤ. Przez 5 minut smaลผyฤ na ลrednim ogniu cebulkฤ, czosnek i kurkumฤ
- dodaฤ rรณลผyczki kalafiora i topinamburu, dokลadnie wymieszaฤ, wlaฤ bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotowaฤ, nastฤpnie od razu zmniejszyฤ ogieล i gotowaฤ 15 minut, aลผ warzywa bฤdฤ miฤkkie (obrane bulwy topinamburu wstawiฤ do naczynia z wodฤ zakwaszonฤ cytrynฤ , by nie ลciemniaลy)
- dopraw do smaku solฤ , pieprzem, zblenduj do uzyskania gลadkiej konsystencji
- podawaj posypane zieleninฤ i kromkฤ chleba z lnu
SMACZNEGO!
ลนrรณdลo przepisu: „Jelita wiedzฤ lepiej” Michael Mosley
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐