Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki)

Biszkoptowe maczki znają chyba wszyscy. Malutkie, urocze biszkopciki posypane makiem i przełożone marmoladą leżały niegdyś w każdej cukierni. Samodzielne ich upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachęcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuał. Jednocześnie doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami.

Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu. Jeśli cukier zastąpisz zdrowszym słodzidłem i użyjesz domowego dżemu, to zrobisz super zdrowe ciasteczka. Zaproś dzieci do wspólnej zabawy w kuchni!

Składniki (na 2 blachy):

  • 2 jajka
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki maku
  • 200 g gęstego dżemu
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  • białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość
  • przesianą mąkę delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki z masą jajeczną
  • ciasto przełożyć do szprycy lub po prostu do woreczka foliowego i uciąć rożek
  • na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta zachowując odstępy. Przed pieczeniem posypać ziarenkami maku
  • piec 10 minut w 180′ C do lekkiego zrumienienia
  • dżem wymieszać z bułką tartą lub pokruszonymi biszkopcikami (lub innymi ciasteczkami) do odpowiedniej konsystencji. Zbyt rzadki będzie po prostu wypływał przy złożeniu
  • przekładać ciasteczka dżemem i połączyć w pary 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *