Biszkoptowe maczki znajฤ
chyba wszyscy. Malutkie, urocze biszkopciki posypane makiem i przeลoลผone marmoladฤ
leลผaลy niegdyล w kaลผdej cukierni. Samodzielne ich upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachฤcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuaล. Jednoczeลnie doskonaลa okazja do wspรณlnego spฤdzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich sลodkoลciami.
Te maleลstwa sฤ
dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tลuszczu. Jeลli cukier zastฤ
pisz zdrowszym sลodzidลem i uลผyjesz domowego dลผemu, to zrobisz super zdrowe ciasteczka. Zaproล dzieci do wspรณlnej zabawy w kuchni!
Skลadniki (na 2 blachy):
- 2 jajka
- 50 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 2 ลyลผki ksylitolu
- 2 ลyลผki maku
- 200 g gฤstego dลผemu
- 1-2 ลyลผki buลki tartej
Przygotowanie:
- biaลka ubiฤ na sztywno, pod koniec ubijania dodaฤ cukier i po jednym ลผรณลtku. Masa powinna trzykrotnie zwiฤkszyฤ objฤtoลฤ
- przesianฤ mฤ kฤ delikatnie wymieszaฤ przy pomocy szpatuลki z masฤ jajecznฤ
- ciasto przeลoลผyฤ do szprycy lub po prostu do woreczka foliowego i uciฤ ฤ roลผek
- na blaszkฤ wyลoลผonฤ papierem do pieczenia wyciskaฤ porcje ciasta zachowujฤ c odstฤpy. Przed pieczeniem posypaฤ ziarenkami maku
- piec 10 minut w 180′ C do lekkiego zrumienienia
- dลผem wymieszaฤ z buลkฤ tartฤ lub pokruszonymi biszkopcikami (lub innymi ciasteczkami) do odpowiedniej konsystencji. Zbyt rzadki bฤdzie po prostu wypลywaล przy zลoลผeniu
- przekลadaฤ ciasteczka dลผemem i poลฤ czyฤ w pary
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐