Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini

Weihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu — bez cukru i bez nabiału.

Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania w okresie adwentu i do postawienia na stole w okresie świąt.
Zniknie w okamgnieniu!

Składniki:

  • 380 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 30 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 250 g daktyli
  • 2 łyżki jasnego tahini
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody do posmarowania
  • garstka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle. Zimną wodą zalać pozbawione pestek daktyle na noc, gorącą przynajmniej na 1 godzinę (250 g daktyli zalać 1 szklaną wody)
  • mleko kokosowe delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże do rozpuszczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie, nieklejące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • daktyle odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny rant i zwinąć w rulon, następnie przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół. Skręcić obie przecięte części jak sznurek wywijając na wierzch widoczne przecięcia
  • spleciony rulon ułożyć na kształt koła bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub dużej formie w kształcie koła (w formie zachowa ładniejszy kształt). Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym i 1 łyżką mleka lub wody. Obsypać posiekanymi orzechami włoskimi
  • piec w 180′ C 25 minut, do zrumienienia 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *