Weihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu — bez cukru i bez nabiału.
Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania w okresie adwentu i do postawienia na stole w okresie świąt.
Zniknie w okamgnieniu!
Składniki:
- 380 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 30 g drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 250 g daktyli
- 2 łyżki jasnego tahini
- 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody do posmarowania
- garstka orzechów włoskich
Przygotowanie:
- przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle. Zimną wodą zalać pozbawione pestek daktyle na noc, gorącą przynajmniej na 1 godzinę (250 g daktyli zalać 1 szklaną wody)
- mleko kokosowe delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże do rozpuszczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie, nieklejące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- daktyle odcedzić z wody, następnie zmiksować razem z tahini przy pomocy blendera na gładką masę. Jeśli pasta jest bardzo gęsta dodać trochę mleka kokosowego lub wody z moczenia. Wymieszać z mielonymi orzechami do uzyskania smarownej pasty
- wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść (odgazować), następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta. Posmarować przygotowaną masą daktylową pozostawiając dookoła 1-2 cm wolny rant i zwinąć w rulon, następnie przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół. Skręcić obie przecięte części jak sznurek wywijając na wierzch widoczne przecięcia
- spleciony rulon ułożyć na kształt koła bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub dużej formie w kształcie koła (w formie zachowa ładniejszy kształt). Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym i 1 łyżką mleka lub wody. Obsypać posiekanymi orzechami włoskimi
- piec w 180′ C 25 minut, do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂