Szejk jarmużowy to propozycja dla wszystkich, którzy interesują się zdrowym odżywianiem. Jarmuż jest lubiany i ceniony na całym świecie, nie tylko przez wegetarian i wegan. Szejk to koktajl na mlecznej bazie, u mnie jest to kefir, który doskonale komponuje się ze smakiem jarmużu. Napój jest pyszny.
Zielony superfood to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i antyoksydantów, kefir zaś naturalne źródło propiotyków. Marchewka z bananem dodaje koktajlowi słodyczy i dodatkowych walorów zdrowotnych.
Dla zabieganych dobry pomysł na zdrowe śniadanko. Koktajle są super, nie tuczą i dodają energii, a zielone mają szczególnie odtruwające działanie.
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka jarmużu
200 ml kefiru
1 duża marchewka
1 banan
1 cm kawałek imbiru - opcjonalnie
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
- marchew obrać, pokroić w talarki
- do kielicha blendera wlać kefir, dodać marchew, obranego i pokrojonego w kawałki banana oraz liście jarmużu pozbawione grubego nerwu. Zmiksować do pożądanej gęstości
- podawać z 1 łyżeczką zmielonego siemienia lnianego
- wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO !
NA ZDROWIE!
3 komentarzy
Uwielbiam jarmuż! muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, będzie Ci smakować:)
OdpowiedzUsuńChipsy z jarmużu <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!