Szejk jarmużowy to propozycja dla wszystkich, którzy interesują się zdrowym odżywianiem. Jarmuż jest lubiany i ceniony na całym świecie, nie tylko przez wegetarian i wegan. Szejk to koktajl na mlecznej bazie, u mnie jest to kefir, który doskonale komponuje się ze smakiem jarmużu. Napój jest pyszny.
Zielony superfood to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i antyoksydantów, kefir zaś naturalne źródło probiotyków. Marchewka z bananem dodaje koktajlowi słodyczy i dodatkowych walorów zdrowotnych.
Dla zabieganych dobry pomysł na zdrowe śniadanko. Koktajle są super, nie tuczą i dodają energii, a zielone mają szczególnie odtruwające działanie.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka jarmużu
- 200 ml kefiru
- 1 duża marchewka
- 1 banan
- 1 cm kawałek imbiru — opcjonalnie
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
- marchew obrać, pokroić w talarki
- do kielicha blendera wlać kefir, dodać marchew, obranego i pokrojonego w kawałki banana oraz liście jarmużu pozbawione grubego nerwu. Zmiksować do pożądanej gęstości
- podawać z 1 łyżeczką zmielonego siemienia lnianego
- wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO! NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂