Szejk jarmużowy to propozycja dla wszystkich, którzy interesują się zdrowym odżywianiem. Jarmuż jest lubiany i ceniony na całym świecie, nie tylko przez wegetarian i wegan. Szejk to koktajl na mlecznej bazie, u mnie jest to kefir, który doskonale komponuje się ze smakiem jarmużu. Napój jest pyszny.

Zielony superfood to prawdziwa kopalnia witamin, minerałów i antyoksydantów, kefir zaś naturalne źródło probiotyków. Marchewka z bananem dodaje koktajlowi słodyczy i dodatkowych walorów zdrowotnych.

Dla zabieganych dobry pomysł na zdrowe śniadanko. Koktajle są super, nie tuczą i dodają energii, a zielone mają szczególnie odtruwające działanie.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka jarmużu
  • 200 ml kefiru
  • 1 duża marchewka
  • 1 banan
  • 1 cm kawałek imbiru — opcjonalnie
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • marchew obrać, pokroić w talarki
  • do kielicha blendera wlać kefir, dodać marchew, obranego i pokrojonego w kawałki banana oraz liście jarmużu pozbawione grubego nerwu. Zmiksować do pożądanej gęstości
  • podawać z 1 łyżeczką zmielonego siemienia lnianego
  • wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO! NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *