Jak zima to jarmuż! To jedyne świeże, zimowe warzywo, rośnie nawet pod śniegiem. Podrzucam kolejny sposób na wykorzystanie jarmużu - zimowego superfood, pomysł prosty i niebanalny - owsianka z jarmużem, sycąca, pożywna i szybka do przygotowania. Gorące śniadanko stawia na nogi i daje niezłego kopa energetycznego.
Najprościej jest już wieczorem zalać płatki wrzącą wodą, rano wystarczy podgrzać i są gotowe do jedzenia.
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki wody
0,5 szklanki mleka kokosowego/roślinnego
1 szklanka liści jarmużu
1 banan
2 łyżeczki ksylitolu/miodu
wiórki kokosowe - opcjonalnie
Przygotowanie:
- płatki owsiane wieczorem zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do rana
- liście jarmużu (pozbawione grubych nerwów) pociąć na mniejsze kawałki i razem z mlekiem kokosowym zblendować na gładki krem
- do płatków owsianych dodać zblendowany jarmuż i zagotować. Skosztować, czy płatki są miękkie, jeśli nie pogotować kilka minut. Dosłodzić ulubionym słodzikiem
- owsiankę rozłożyć do miseczek, przybrać pokrojonym w krążki bananem. Posypać wiórkami kokosowymi
- podawać gorącą
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!