Owsianka śniadaniowa z jarmużem

Jak zima to jarmuż! To jedyne świeże, zimowe warzywo, rośnie nawet pod śniegiem. Podrzucam kolejny sposób na wykorzystanie jarmużu — zimowego superfood, pomysł prosty i niebanalny — owsianka z jarmużem, sycąca, pożywna i szybka do przygotowania. Gorące śniadanko stawia na nogi i daje niezłego kopa energetycznego.

Najprościej jest już wieczorem zalać płatki wrzącą wodą, rano wystarczy podgrzać i są gotowe do jedzenia.

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego/roślinnego
  • 1 szklanka liści jarmużu
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki ksylitolu/miodu
  • wiórki kokosowe — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • płatki owsiane wieczorem zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do rana
  • liście jarmużu (pozbawione grubych nerwów) pociąć na mniejsze kawałki i razem z mlekiem kokosowym zblendować na gładki krem
  • do płatków owsianych dodać zblendowany jarmuż i zagotować. Skosztować, czy płatki są miękkie, jeśli nie pogotować kilka minut. Dosłodzić ulubionym słodzikiem
  • owsiankę rozłożyć do miseczek, przybrać pokrojonym w krążki bananem. Posypać wiórkami kokosowymi
  • podawać gorącą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *