piątek, 4 stycznia 2019

Owsianka śniadaniowa z jarmużem


Jak zima to jarmuż! To jedyne świeże, zimowe warzywo, rośnie nawet pod śniegiem. Podrzucam kolejny sposób na wykorzystanie jarmużu - zimowego superfood, pomysł prosty i niebanalny - owsianka z jarmużem, sycąca, pożywna i szybka do przygotowania. Gorące śniadanko stawia na nogi i daje niezłego kopa energetycznego.

Najprościej jest już wieczorem zalać płatki wrzącą wodą, rano wystarczy podgrzać i są gotowe do jedzenia.

Składniki na 2 porcje:

3/4 szklanki płatków owsianych
2 szklanki wody
0,5 szklanki mleka kokosowego/roślinnego
1 szklanka liści jarmużu
1 banan
2 łyżeczki ksylitolu/miodu
wiórki kokosowe - opcjonalnie

Przygotowanie:

  • płatki owsiane wieczorem zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do rana
  • liście jarmużu (pozbawione grubych nerwów) pociąć na mniejsze kawałki i razem z mlekiem kokosowym zblendować na gładki krem
  • do płatków owsianych dodać zblendowany jarmuż i zagotować. Skosztować, czy płatki są miękkie, jeśli nie pogotować kilka minut. Dosłodzić ulubionym słodzikiem
  • owsiankę rozłożyć do miseczek, przybrać pokrojonym w krążki bananem. Posypać wiórkami kokosowymi
  • podawać gorącą
                                                                    SMACZNEGO !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!