Jak zima to jarmuż! To jedyne świeże, zimowe warzywo, rośnie nawet pod śniegiem. Podrzucam kolejny sposób na wykorzystanie jarmużu — zimowego superfood, pomysł prosty i niebanalny — owsianka z jarmużem, sycąca, pożywna i szybka do przygotowania. Gorące śniadanko stawia na nogi i daje niezłego kopa energetycznego.
Najprościej jest już wieczorem zalać płatki wrzącą wodą, rano wystarczy podgrzać i są gotowe do jedzenia.
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka kokosowego/roślinnego
- 1 szklanka liści jarmużu
- 1 banan
- 2 łyżeczki ksylitolu/miodu
- wiórki kokosowe — opcjonalnie
Przygotowanie:
- płatki owsiane wieczorem zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do rana
- liście jarmużu (pozbawione grubych nerwów) pociąć na mniejsze kawałki i razem z mlekiem kokosowym zblendować na gładki krem
- do płatków owsianych dodać zblendowany jarmuż i zagotować. Skosztować, czy płatki są miękkie, jeśli nie pogotować kilka minut. Dosłodzić ulubionym słodzikiem
- owsiankę rozłożyć do miseczek, przybrać pokrojonym w krążki bananem. Posypać wiórkami kokosowymi
- podawać gorącą
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂