Rolada biszkoptowa tiramisu

Dzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku!

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru

Składniki na krem:

  • 160 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • 2-3 łyżki mocnej kawy — ristretto
  • 1 łyżka amaretto

Dodatkowo:

  • kakao do posypania

Przygotowanie:

  • jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać obie mąki (wcześniej wymieszane), tak by nie zniszczyć struktury ciasta
  • ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec około 10-15 minut w 180′ C do lekkiego zrumienienia
  • gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem na wierzch. Delikatnie zdjąć papier, a biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w roladę i pozostawić na kratce kuchennej do wystudzenia
  • zaparzyć ristretto. To zaparzone w ekspresie espresso, przy użyciu dwukrotnie mniejszej ilości wody) – kwintesencja smaku kawy. Ostudzić
  • serek mascarpone ubić z cukrem/ksylitolem, dodać śmietanę kremówkę i ubić na puch. Pod koniec ubijania, jak masa zaczyna na powrót gęstnieć, dodać amaretto i kawę
  • rozwinąć roladę i posmarować kremem. Zwinąć z powrotem, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki lub na balkon, do stężenia
  • przed podaniem oprószyć kakao przez sitko. Można też zrobić nieco większą ilość kremu i przed posypaniem kakao rozsmarować na górze rolady krem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *