Dzisiejszy przepis to wariacja na temat sลynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakrฤconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obลฤdna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdaลowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gฤbie. Juลผ Ciฤ skusiลam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na kaลผdฤ okazjฤ! Idealne na pierwszฤ niedzielฤ Nowego Roku!
Skลadniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 70 g mฤ ki pszennej
- 20 g mฤ ki ziemniaczanej
- 3 ลyลผki ksylitolu/cukru
Skลadniki na krem:
- 160 g mascarpone
- 250 g ลmietany kremรณwki
- 2 ลyลผki cukru pudru/ksylitolu
- 2-3 ลyลผki mocnej kawy โ ristretto
- 1 ลyลผka amaretto
Dodatkowo:
- kakao do posypania
Przygotowanie:
- jajka razem z ksylitolem ubiฤ na puch. Powinny trzykrotnie zwiฤkszyฤ objฤtoลฤ. Przy pomocy szpatuลki delikatnie wmieszaฤ obie mฤ ki (wczeลniej wymieszane), tak by nie zniszczyฤ struktury ciasta
- ciasto rรณwnomiernie rozsmarowaฤ na blaszce z piekarnika wyลoลผonej papierem do pieczenia
- piec okoลo 10-15 minut w 180′ C do lekkiego zrumienienia
- gorฤ cy biszkopt wyลoลผyฤ na kuchennฤ ลciereczkฤ papierem na wierzch. Delikatnie zdjฤ ฤ papier, a biszkopt razem ze ลciereczkฤ zwinฤ ฤ w roladฤ i pozostawiฤ na kratce kuchennej do wystudzenia
- zaparzyฤ ristretto. To zaparzone w ekspresie espresso, przy uลผyciu dwukrotnie mniejszej iloลci wody) – kwintesencja smaku kawy. Ostudziฤ
- serek mascarpone ubiฤ z cukrem/ksylitolem, dodaฤ ลmietanฤ kremรณwkฤ i ubiฤ na puch. Pod koniec ubijania, jak masa zaczyna na powrรณt gฤstnieฤ, dodaฤ amaretto i kawฤ
- rozwinฤ ฤ roladฤ i posmarowaฤ kremem. Zwinฤ ฤ z powrotem, owinฤ ฤ w foliฤ spoลผywczฤ i odstawiฤ do lodรณwki lub na balkon, do stฤลผenia
- przed podaniem oprรณszyฤ kakao przez sitko. Moลผna teลผ zrobiฤ nieco wiฤkszฤ iloลฤ kremu i przed posypaniem kakao rozsmarowaฤ na gรณrze rolady krem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐