Stuten – niemiecki chlebek z rodzynkami

Stuten, regionalny (Nadrenia, Hesja, Westfalia) przysmak — to nic innego jak niemiecki drożdżowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła.

Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekłam jeszcze ciast drożdżowych, to było najczęściej kupowane przeze mnie pieczywo. Dalej uwielbiam drożdżowe wypieki teraz jednak tylko domowe, bo wiadomo, te sklepowe nie mogą się z nimi równać, dlatego Stuten jem już tylko z domowego wypieku. Poza tym mój domowy jest z mąki orkiszowej, a takiego nie kupisz nawet w najlepszej piekarni. W Niemczech obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, choć w sprzedaży jest cały okrągły rok.
Polecam!

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 225 ml mleka
  • 42 g drożdży
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 150-200 g rodzynków

Przygotowanie:

  • rodzynki opłukać na sitku, odsączyć i rozłożyć na papierowym ręczniku, by obeschły
  • mleko wlać do rondelka odejmując 2 łyżki i delikatnie podgrzać. Do ciepłego mleka dodać masło pokrojone ma małe kawałeczki. Z 2 łyżkami odlanego mleka rozetrzeć w kubeczku drożdże do upłynnienia
  • do misy przesiać mąkę, dodać mleko z nadtopionym masłem, płynne drożdże, sól, jajko i cukier. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, odstające od brzegów misy ciasto. Na koniec wmieszać rodzynki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, jeszcze raz zagnieść (odgazować) i uformować w 25 cm rolkę. Ułożyć w 30-cm keksówce, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrastania
  • wyrośnięty chlebek naciąć ostrym nożykiem wzdłuż na pół. Posmarować mlekiem 
  • piec w 180′ C 35 minut
  • początkowo studzić w foremce, a po około 10 minutach wyjąć chlebek z foremki i studzić na kratce
  • podawać z masłem i domową konfiturą

SMACZNEGO !

Uwagi:
Do nacinania pieczywa używam nożyka z wymiennymi ostrzami, a właściwie samego ostrza.  do kupienia w każdym markecie budowlanym. Jest niezastąpiony i ostry jak skalpel. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *