Stuten – niemiecki chlebek z rodzynkami

Stuten, regionalny (Nadrenia, Hesja, Westfalia) przysmak โ€” to nic innego jak niemiecki droลผdลผowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chaล‚ki. Nie jest jednak pleciony jak chaล‚ka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym naciฤ™ciem na gรณrze i usiany mnรณstwem rodzynek. Stuten od chaล‚ki rรณลผni takลผe struktura ciasta, jest bardziej zwiฤ™zล‚a.

Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekล‚am jeszcze ciast droลผdลผowych, to byล‚o najczฤ™ล›ciej kupowane przeze mnie pieczywo. Dalej uwielbiam droลผdลผowe wypieki teraz jednak tylko domowe, bo wiadomo, te sklepowe nie mogฤ… siฤ™ z nimi rรณwnaฤ‡, dlatego Stuten jem juลผ tylko z domowego wypieku. Poza tym mรณj domowy jest z mฤ…ki orkiszowej, a takiego nie kupisz nawet w najlepszej piekarni. W Niemczech obowiฤ…zkowa pozycja na wielkanocnym stole, choฤ‡ w sprzedaลผy jest caล‚y okrฤ…gล‚y rok.
Polecam!

Skล‚adniki:

  • 500 g mฤ…ki orkiszowej jasnej
  • 225 ml mleka
  • 42 g droลผdลผy
  • 60 g masล‚a
  • 1/2 ล‚yลผeczki soli
  • 3 ล‚yลผki cukru
  • 1 jajko
  • 150-200 g rodzynkรณw

Przygotowanie:

  • rodzynki opล‚ukaฤ‡ na sitku, odsฤ…czyฤ‡ i rozล‚oลผyฤ‡ na papierowym rฤ™czniku, by obeschล‚y
  • mleko wlaฤ‡ do rondelka odejmujฤ…c 2 ล‚yลผki i delikatnie podgrzaฤ‡. Do ciepล‚ego mleka dodaฤ‡ masล‚o pokrojone ma maล‚e kawaล‚eczki. Z 2 ล‚yลผkami odlanego mleka rozetrzeฤ‡ w kubeczku droลผdลผe do upล‚ynnienia
  • do misy przesiaฤ‡ mฤ…kฤ™, dodaฤ‡ mleko z nadtopionym masล‚em, pล‚ynne droลผdลผe, sรณl, jajko i cukier. Przy pomocy haka zagnieล›ฤ‡ gล‚adkie, odstajฤ…ce od brzegรณw misy ciasto. Na koniec wmieszaฤ‡ rodzynki. Przykryฤ‡ i odstawiฤ‡ w ciepล‚e miejsce do podwojenia objฤ™toล›ci
  • wyroล›niฤ™te ciasto wyrzuciฤ‡ na blat, jeszcze raz zagnieล›ฤ‡ (odgazowaฤ‡) i uformowaฤ‡ w 25 cm rolkฤ™. Uล‚oลผyฤ‡ w 30-cm keksรณwce, wysmarowanej masล‚em i wysypanej mฤ…kฤ…. Przykryฤ‡ ล›ciereczkฤ… kuchennฤ… i odstawiฤ‡ do ponownego wyrastania
  • wyroล›niฤ™ty chlebek naciฤ…ฤ‡ ostrym noลผykiem wzdล‚uลผ na pรณล‚. Posmarowaฤ‡ mlekiemย 
  • piec w 180′ C 35 minut
  • poczฤ…tkowo studziฤ‡ w foremce, a po okoล‚o 10 minutach wyjฤ…ฤ‡ chlebek z foremki i studziฤ‡ na kratce
  • podawaฤ‡ z masล‚em i domowฤ… konfiturฤ…

SMACZNEGO !

Uwagi:
Do nacinania pieczywa uลผywam noลผyka z wymiennymi ostrzami, a wล‚aล›ciwie samego ostrza.ย  do kupienia w kaลผdym markecie budowlanym. Jest niezastฤ…piony i ostry jak skalpel. Polecam!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *