Stuten, regionalny (Nadrenia, Hesja, Westfalia) przysmak โ to nic innego jak niemiecki droลผdลผowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chaลki. Nie jest jednak pleciony jak chaลka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym naciฤciem na gรณrze i usiany mnรณstwem rodzynek. Stuten od chaลki rรณลผni takลผe struktura ciasta, jest bardziej zwiฤzลa.
Stuten jest przepyszny, a w czasach gdy nie piekลam jeszcze ciast droลผdลผowych, to byลo najczฤลciej kupowane przeze mnie pieczywo. Dalej uwielbiam droลผdลผowe wypieki teraz jednak tylko domowe, bo wiadomo, te sklepowe nie mogฤ
siฤ z nimi rรณwnaฤ, dlatego Stuten jem juลผ tylko z domowego wypieku. Poza tym mรณj domowy jest z mฤ
ki orkiszowej, a takiego nie kupisz nawet w najlepszej piekarni. W Niemczech obowiฤ
zkowa pozycja na wielkanocnym stole, choฤ w sprzedaลผy jest caลy okrฤ
gลy rok.
Polecam!
Skลadniki:
- 500 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 225 ml mleka
- 42 g droลผdลผy
- 60 g masลa
- 1/2 ลyลผeczki soli
- 3 ลyลผki cukru
- 1 jajko
- 150-200 g rodzynkรณw
Przygotowanie:
- rodzynki opลukaฤ na sitku, odsฤ czyฤ i rozลoลผyฤ na papierowym rฤczniku, by obeschลy
- mleko wlaฤ do rondelka odejmujฤ c 2 ลyลผki i delikatnie podgrzaฤ. Do ciepลego mleka dodaฤ masลo pokrojone ma maลe kawaลeczki. Z 2 ลyลผkami odlanego mleka rozetrzeฤ w kubeczku droลผdลผe do upลynnienia
- do misy przesiaฤ mฤ kฤ, dodaฤ mleko z nadtopionym masลem, pลynne droลผdลผe, sรณl, jajko i cukier. Przy pomocy haka zagnieลฤ gลadkie, odstajฤ ce od brzegรณw misy ciasto. Na koniec wmieszaฤ rodzynki. Przykryฤ i odstawiฤ w ciepลe miejsce do podwojenia objฤtoลci
- wyroลniฤte ciasto wyrzuciฤ na blat, jeszcze raz zagnieลฤ (odgazowaฤ) i uformowaฤ w 25 cm rolkฤ. Uลoลผyฤ w 30-cm keksรณwce, wysmarowanej masลem i wysypanej mฤ kฤ . Przykryฤ ลciereczkฤ kuchennฤ i odstawiฤ do ponownego wyrastania
- wyroลniฤty chlebek naciฤ ฤ ostrym noลผykiem wzdลuลผ na pรณล. Posmarowaฤ mlekiemย
- piec w 180′ C 35 minut
- poczฤ tkowo studziฤ w foremce, a po okoลo 10 minutach wyjฤ ฤ chlebek z foremki i studziฤ na kratce
- podawaฤ z masลem i domowฤ konfiturฤ
SMACZNEGO !
Uwagi:
Do nacinania pieczywa uลผywam noลผyka z wymiennymi ostrzami, a wลaลciwie samego ostrza.ย do kupienia w kaลผdym markecie budowlanym. Jest niezastฤ
piony i ostry jak skalpel. Polecam!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐