piątek, 1 lutego 2019

Dyniowe curry z papryką i jarmużem


Dyniowe curry z papryką i jarmużem przygotujesz w 30 minut. To prosty, szybki, rozgrzewający i bardzo kolorowy obiad lub kolacja. Zima to ciągle czas dynii i warto wykorzystać jej zdrowotny potencjał. Warzywa na mleczku kokosowym z dodatkiem przyprawto prawdziwa pycha!
Tym razem propozycja wegeteriańska. Super fit jedzonko, polecam!

Składniki na 4 porcje:


1/2 dynii Hokkaido
3-4 czerwone papryki
2 szklanki liści jarmużu pozbawionych grubego nerwu
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
1 cebula
4 cm kawałek imbiru
sól, pieprz
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 mango - opcjonalnie

dodatkowo: 1 szklanka ryżu basmati

Przygotowanie:
  • dynię przekroić na 4 części, przy pomocy łyżki wybrać pestki razem z miękką częścią. Połowę dyni pokroić w 2-cm kostkę. Papryki przekroić na pół, wybrać miąższ z pestkami, następnie pokroić w kostkę. Liście jarmużu zblanszować przez około 5 minut we wrzątku. Odcedzić. Obrać cebulę i czosnek. Mango obrać ze skóry, odkroić od pestki i pokroić w 1-cm słupki
  • na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodać curry, paprykę i smażyć 5 minut
  • w międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać ryż na sitku pod bieżącą wodą (niestety wszystkie rodzaje ryżu zawierają związki rtęci)
  • na patelnię dodać dynię, mleko kokosowe, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Na samym końcu dodać zblanszowany jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Wymieszać z mango
  • podawać z przygotowanym ryżem. Posypać zieloną kolendrą lub natką pietruszki
                                                                 SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!