Dyniowe curry z papryką i jarmużem przygotujesz w 30 minut. To prosty, szybki, rozgrzewający i bardzo kolorowy obiad lub kolacja. Zima to ciągle czas dyni i warto wykorzystać jej zdrowotny potencjał. Warzywa na mleczku kokosowym z dodatkiem przypraw to prawdziwa pycha! Tym razem propozycja wegetariańska. Super fit jedzonko, polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 dyni Hokkaido
- 3-4 czerwone papryki
- 2 szklanki liści jarmużu pozbawionych grubego nerwu
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 4 cm kawałek imbiru
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 mango — opcjonalnie
Dodatkowo:
- 1 szklanka ryżu basmati
Przygotowanie:
- dynię przekroić na 4 części, przy pomocy łyżki wybrać pestki razem z miękką częścią. Połowę dyni pokroić w 2-cm kostkę. Papryki przekroić na pół, wybrać miąższ z pestkami, następnie pokroić w kostkę. Liście jarmużu zblanszować przez około 5 minut we wrzątku. Odcedzić. Obrać cebulę i czosnek. Mango obrać ze skóry, odkroić od pestki i pokroić w 1-cm słupki
- na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodać curry, paprykę i smażyć 5 minut
- w międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać ryż na sitku pod bieżącą wodą (niestety wszystkie rodzaje ryżu zawierają związki rtęci)
- na patelnię dodać dynię, mleko kokosowe, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Na samym końcu dodać zblanszowany jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Wymieszać z mango
- podawać z przygotowanym ryżem. Posypać zieloną kolendrą lub natką pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂