sobota, 16 lutego 2019

Zimowy koktajl z pasternakiem


Pasternak to delikatne w smaku i naszpikowane wartościami odżywczymi warzywo, które nie należy niestety u nas do najpopularniejszych. w Niemczech jest bardzo popularny i dużo łatwiej go kupić niż pietruszkę. Warto włączyć je do diety, szczególnie w wersji na surowo.
Pasternak jest bogaty w witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. To dobre źródło potasu, żelaza i wapnia i fosforu. Reguluje matabolizm i usprawnia pracę jelit oraz zapewnia uczucie sytości dzięki sporej zawartość błonnika.

Koktajl z dodatkiem pasternaku to prawdziwa bomba witaminowa i jest pyszny, po prostu zmiksuj i pij na zdrowie!  Polecam!

Składniki na 2 porcje:


1 korzeń pasternaku
1/4 ananasa
1 banan
1 jabłko
200 ml wody mineralnej
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

  • pasternak i owoce obrać ze skórki i pokroić na mniejsze cząstki. Umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
  • wypić zaraz po przygotowaniu z siemieniem lnianym 

                                    NA ZDROWIE !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!