Borówkowy Eton Mess to najprostszy deser świata. Klasyk z Eton to miks 3 składników: truskawki, bita śmietana i pokruszone bezy.
Zapewniam, że wszystkie owoce jagodowe smakują w tym połączeniu nieziemsko.
W tym roku rynek zalały hiszpańskie borówki amerykańskie stąd moja dzisiejsza propozycja. Jeśli chodzi o walory zdrowotne nie ustępują leśnej czarnej jagódce, dlatego warto wykorzystać ich zdrowotny potencjał.
Proporcje wg uznania i smaku. Osobiście preferuję maximum owoców, minimum śmietany i bezy. Użyłam maleńkich bezików Meringue.
500 g borówki amerykańskiej
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka erytrolu/ksylitolu
bezy
Przygotowanie:
- owoce przebrać, wypłukać, osuszyć
- schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać słodzidło
- w dowolny sposób rozłożyć do pucharków jagody, bitą śmietanę i bezy
- podawć zaraz po przygotowniu
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!