Borówkowy Eton Mess to najprostszy deser świata. Klasyk z Eton to miks 3 składników: truskawki, bita śmietana i pokruszone bezy. Zapewniam, że wszystkie owoce jagodowe smakują w tym połączeniu nieziemsko.
W tym roku rynek zalały hiszpańskie borówki amerykańskie stąd moja dzisiejsza propozycja. Jeśli chodzi o walory zdrowotne, nie ustępują leśnej czarnej jagódce, dlatego warto wykorzystać ich zdrowotny potencjał.
Proporcje wg uznania i smaku. Osobiście preferuję maximum owoców, minimum śmietany i bezy. Użyłam maleńkich bezików Meringue.
Składniki:
- 500 g borówki amerykańskiej
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka erytrolu/ksylitolu
- bezy
Przygotowanie:
- owoce przebrać, wypłukać, osuszyć
- schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać słodzidło
- w dowolny sposób rozłożyć do pucharków jagody, bitą śmietanę i bezy
- podawać zaraz po przygotowaniu
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂