środa, 1 maja 2019

Krem szparagowy na mleku kokosowym


Już są, sezon szparagowy ruszył! Zupa krem z białych szparagów to klasyk, najprostsza i najdoskonalsza z zup. Idealna przystawka na uroczysty obiad lub wykwintny codzienny obiad.
Dziś propozycja z dodatkiem mleka kokosowego.
Zupa z delikatną nutą kokosową jest pyszna, kremowa, zachwycająca! Nieskazitelną biel zupy podkreśliłam dodatkiem prażonego, czarnego sezamu.
Dzisiejszy krem przygotowałam na wywarze z obierków i odłamanych końcówek szparagów. Taki wywar intensyfikuje szparagowy smak, a w kuchni nic się nie marnuje.

Warto zbierać obierki z białych szapragów, bo można przechowywać je w lodówce dobrych kilka dni, a potem hurtem wykorzystać.
Wiem, że nie wszyscy przepadają za szparagami, ale warto dać im drugą szansę. To pierwsze wiosenne warzywo wnosi do naszej diety mnóstwo wartości odżywczych - witamin i składników mineralnych. Są niskolaroczne, mają silne działanie oczyszczające i moczopędne.

Składniki:

600-700 g białych szparagów
400 ml mleka kokosowego
1 cebula
1 łyżka masła ghee
okło 3000 ml wody
sól
1 łyżka soku z cytryny
czarny sezam

Przygotowanie:
  • szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki, obrać omijając główki szparagów ciągnąc nożyk z góry do dołu. Zebrane szparagowe odpadki zalać taką ilością wody, by je przykryć płynemi gotować 20 minut. Odcedzić i odstawić
  • szparagi pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, główki szaparagów odłożyć
  • obraną, posiekaną cebulę zezłocić na maśle, następnie dodać kawałki szparagów i przesmażyć razem. Dolać wywar z obierków i mleko kokosowe. Gotować około 20 minut do miękkości szparagów. 5 minut przed końcem doąożyć główki szparagów
  • uprażyć sezam na suchej patelni bez tłuszczu
  • wyłowić główki szparagów. resztę zmiksować. Dosmaczyć solą i sokiem z cytryny
  • podawać z główkami szparagów, posypaną czarnym sezamem
                                                                 SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!