środa, 15 maja 2019

Spitzkohl z ogórkiem i rzodkiewką. Wiosenna surówka


Surówka z samych nowilijek: pierwsza młoda, bardzo delikatna kapusta Spitzkohl, ogórki i rzodkiewki. Soczysta, orzeźwiająca, pyszna. Tym razem surówkę przygotowałam na wzór tradycyjnego colesława z sosem majonezowym. Majonez zastąpiłam jednak jogurtem greckim z przyprawami.
Spitzkohl szczególnie polecam wszystkim liczącym kaloriie, bo ma ich niewiele. Posiada za to dużo witamin, soli mineralnych i błonnika pokarmowego. Jest najzasobniejsza w witaminę C ze wszystkich kapustnych,

Dietetycznie i bardzo smacznie!

Składniki:

1/2 Spitzkohl
1/2 ogórka sałatkowego bio
rzodkiewki
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
koperek, szczypiorek

Przygotowanie:

  • odrzucić z kapusty wierzchnie, uszkodzone liście, przciąć na pół, następnie poszatkować. Posolić, oprószyć pieprzem, odstawić
  • ogórka dokładnie umyć. Pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewki
  • przygotować sos do surówki. Jogurt grecki wymieszać z musztardą, miodem i octem
  • pokrojone warzywa wymieszać z przygotowanymsosem bezpośrednio przed podaniem
                                                                SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!