Surówka z samych nowalijek: pierwsza młoda, bardzo delikatna kapusta Spitzkohl, ogórki i rzodkiewki. Soczysta, orzeźwiająca, pyszna.
Tym razem surówkę przygotowałam na wzór tradycyjnego colesława z sosem majonezowym. Majonez zastąpiłam jednak jogurtem greckim z przyprawami.
Spitzkohl szczególnie polecam wszystkim liczącym kalorie, bo ma ich niewiele. Posiada za to dużo witamin, soli mineralnych i błonnika pokarmowego. Jest najzasobniejsza w witaminę C ze wszystkich kapustnych. Dietetycznie i bardzo smacznie!
Składniki:
- 1/2 Spitzkohl
- 1/2 ogórka sałatkowego bio
- rzodkiewki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- koperek
- szczypiorek
Przygotowanie:
- odrzucić z kapusty wierzchnie, uszkodzone liście, przeciąć na pół, następnie poszatkować. Posolić, oprószyć pieprzem, odstawić
- ogórka dokładnie umyć. Pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewki
- przygotować sos do surówki. Jogurt grecki wymieszać z musztardą, miodem i octem
- pokrojone warzywa wymieszać z przygotowanym sosem bezpośrednio przed podaniem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂