środa, 8 maja 2019

Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim



Bułeczki drożdżowe, tym razem w wydaniu wytrawnym z wykorzystaniem sezonowego czosnku niedźwiedziego. Te super zdrowe zielone listki od lat próbuję wkomponować do codziennego menu na wszelkie możliwe sposoby stąd dzisiejsza nowa propozycja. Bułeczka jest mięciutka, puszysta i charakterna w smaku. Idealna na drugie śniadanie lub na majowy piknik.


Składniki na ciasto:

420 g mąki orkiszowej jasnej
160 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka miodu/cukru
3/4 łyżeczki soli
1 jajko + 1 żółtko
50 g masła

Składniki na nadzienie:

250 g białego sera
150 g fety
2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (z tego przepisu)
sól, pieprz
szczypiorek

Dodatkowo:

1 białko
2 łyżki mleka
2 łyżki ziaren słonecznika


Przygotowanie:

  • ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy
  • ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę
  • wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy. Na cieście równomiernie rozsmarować ser, następnie zwinąć w roladę.Pocięć ostrym nożem na kawałki szerokości około 3-5 cm i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rotrzepanym z 2 łyżkammi mleka. Na koniec posypać słonecznikem
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* C i piec 23-25 minut do zrumienienia 
  • studzić na krtace. Nadmiary idelnie nadają się do zamrożenia i wykorzystanie w miarę potrzeby
                                                                 SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!