Bułeczki drożdżowe, tym razem w wydaniu wytrawnym z wykorzystaniem sezonowego czosnku niedźwiedziego. Te super zdrowe zielone listki od lat próbuję wkomponować do codziennego menu na wszelkie możliwe sposoby stąd dzisiejsza nowa propozycja. Bułeczka jest mięciutka, puszysta i charakterna w smaku. Idealna na drugie śniadanie lub na majowy piknik.
Składniki na ciasto:
420 g mąki orkiszowej jasnej
160 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka miodu/cukru
3/4 łyżeczki soli
1 jajko + 1 żółtko
50 g masła
Składniki na nadzienie:
250 g białego sera
150 g fety
2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (z tego przepisu)
sól, pieprz
szczypiorek
Dodatkowo:
1 białko
2 łyżki mleka
2 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
szczypiorek
Dodatkowo:
1 białko
2 łyżki mleka
2 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
- ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy
- ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę
- wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy. Na cieście równomiernie rozsmarować ser, następnie zwinąć w roladę. Pociąć ostrym nożem na kawałki szerokości około 3-5 cm i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rotrzepanym z 2 łyżkami mleka. Na koniec posypać słonecznikem
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* C i piec 23-25 minut do zrumienienia
- studzić na krtace. Nadmiary idelnie nadają się do zamrożenia i wykorzystanie w miarę potrzeby
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!