Bułeczki drożdżowe, tym razem w wydaniu wytrawnym z wykorzystaniem sezonowego czosnku niedźwiedziego. Te super zdrowe zielone listki od lat próbuję wkomponować do codziennego menu na wszelkie możliwe sposoby stąd dzisiejsza nowa propozycja. Bułeczka jest mięciutka, puszysta i charakterna w smaku. Idealna na drugie śniadanie lub na majowy piknik.
Składniki na ciasto:
- 420 g mąki orkiszowej jasnej
- 160 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka miodu/cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko + 1 żółtko
- 50 g masła
Składniki na nadzienie:
Dodatkowo:
- 1 białko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
- zrobić ciasto drożdżowe z podanych składników. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy
- ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę
- wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy. Na cieście równomiernie rozsmarować ser, następnie zwinąć w roladę. Pociąć ostrym nożem na kawałki szerokości około 3-5 cm i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Na koniec posypać słonecznikiem
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* C i piec 23-25 minut do zrumienienia
- studzić na kratce. Nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia i wykorzystanie w miarę potrzeby
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂