Biszkoptowa rolada cytrynowa — puszek

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną o cytrynowym smaku to klasyk — proste smaki, które nigdy nie zawodzą. Nie trzeba wielu produktów, a możesz wyczarować pyszne ciacho. Biszkopt, choć upieczony z mąki orkiszowej jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Krem o delikatnym, cytrynowym smaku wypełnia puszystą roladę.

Dla bezpieczeństwa, by rolada nie rozjechała się w upale, dodałam 1 łyżeczkę żelatyny do bitej śmietany. Jeśli jednak używasz 36% śmietany kremówki, jest to całkowicie zbędne.

Ciacho zostało dosłownie pochłonięte, nie zdążyłam go nawet należycie obfotografować. Polecam, smakuje obłędnie!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 90 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g mączki ziemniaczanej
  • 80 g ksylitolu/erytrolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g ksylitolu pudru
  • 2 cytryny bio
  • 1 łyżeczka/listek żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku

Przygotowanie:

  • piekarnik nastawić na 180*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • ocieplone jajka ubić z cukrem na biały puch. Trwa to około 8 minut. W międzyczasie odważyć obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać w 3 porcjach mąkę delikatnie mieszając szpatułką. Wyłożyć masę na blachę i równomiernie rozsmarować
  • piec w 15 minut w 180*C
  • gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem pudrem, następnie delikatnie zdjąć papier. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką i odstawić do wystudzenia
  • namoczony wcześniej w zimnej wodzie listek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie
  • zetrzeć skórkę z 2 cytryn, a z 1 cytryny wycisnąć sok (4 łyżki)
  • śmietanę kremówkę razem z cukrem ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę i sok cytrynowy małymi porcjami cały czas miksując
  • wystudzoną roladę rozwinąć i posmarować bitą śmietaną. Zwinąć ponownie 
  • przed podaniem schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *