Biszkopt choć upieczony z mąki orkiszowej jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Krem o delikatnym, cytrynowym smaku wypełnia puszystą roladę.
Dla bezpieczeństwa, by rolada nie rozjechała się w upale dodałam 1 łyżeczkę żelatyny do bitej śmietany. Jeśli jednak używasz 36% śmietany kremówki jest to całkowicie zbędne.
Ciacho zostało dosłownie pochłonięte, nie zdążyłam go nawet należycie obfotografować. Polecam, smakuje obłędnie!
Składniki na biszkopt:
4 jajka L
90 g mąki orkiszowej jasnej
30 g mączki ziemniaczanej
80 g ksylitolu/erytrolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki
50 g ksylitolu pudru
2 cytryny bio
1 łyżeczka/listek żelatyny
2 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
- piekarnik nastawić na 180*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- ocieplone jajka ubić z cukrem na biały puch. Trwa to około 8 minut. W międzyczasie odważyć obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać w 3 porcjach mąkę delikatnie mieszając szpatułką. Wyłożyć masę na blachę i równomiernie rozsmarować
- piec w 15 minut w 180*C
- gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem pudrem, następnie delikatnie zdjąć papier. Zwinąć biszopt razem ze ściereczką i odstawić do wystudzenia
- namoczony wcześniej w zimnej wodzie listek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie
- zetrzeć skórkę z 2 cytryn, a z 1 cytryny wycisnąć sok (4 łyżki)
- śmietanę kremówkę razem z cukrem ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę i sok cytrynowy małymi porcjami cały czas miksując
- wystudzoną roladę rozwinąć i posmarować bitą śmietaną. Zwinąć ponownie
- przed podaniem schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!