Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną o cytrynowym smaku to klasyk — proste smaki, które nigdy nie zawodzą. Nie trzeba wielu produktów, a możesz wyczarować pyszne ciacho. Biszkopt, choć upieczony z mąki orkiszowej jest niezwykle delikatny, po prostu rozpływa się w ustach. Krem o delikatnym, cytrynowym smaku wypełnia puszystą roladę.
Dla bezpieczeństwa, by rolada nie rozjechała się w upale, dodałam 1 łyżeczkę żelatyny do bitej śmietany. Jeśli jednak używasz 36% śmietany kremówki, jest to całkowicie zbędne.
Ciacho zostało dosłownie pochłonięte, nie zdążyłam go nawet należycie obfotografować. Polecam, smakuje obłędnie!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka L
- 90 g mąki orkiszowej jasnej
- 30 g mączki ziemniaczanej
- 80 g ksylitolu/erytrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 50 g ksylitolu pudru
- 2 cytryny bio
- 1 łyżeczka/listek żelatyny
- 2 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
- piekarnik nastawić na 180*C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- ocieplone jajka ubić z cukrem na biały puch. Trwa to około 8 minut. W międzyczasie odważyć obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać w 3 porcjach mąkę delikatnie mieszając szpatułką. Wyłożyć masę na blachę i równomiernie rozsmarować
- piec w 15 minut w 180*C
- gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem pudrem, następnie delikatnie zdjąć papier. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką i odstawić do wystudzenia
- namoczony wcześniej w zimnej wodzie listek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie
- zetrzeć skórkę z 2 cytryn, a z 1 cytryny wycisnąć sok (4 łyżki)
- śmietanę kremówkę razem z cukrem ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną żelatynę i sok cytrynowy małymi porcjami cały czas miksując
- wystudzoną roladę rozwinąć i posmarować bitą śmietaną. Zwinąć ponownie
- przed podaniem schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂