Sałatka tabbouleh to danie kuchni arabskiej, zwana także sałatką libańską z kaszą bulgur w roli głównej. Pszenną kaszę podmieniłam zdrowszą wersją, bo kaszą jaglaną. Idealna na upalne dni, bo z racji sporego dodatku mięty, ta sałatka to totalne orzeźwienie.
Warto zrobić ją nieco wcześniej i podawać mocno schłodzoną.
Super propozycja na lunch, lekką kolację lub jako przystawka na grilla.
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
2 pomidory
1 ogórek sałatkowy
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu z bloga
- pomidory umyj, wykrój środki z pestkami i pokrój w kostkę. Ogórka bez obierania ze skórki pokrój również w kostkę
- cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka. Posiekaj natkę, miętę i czosnek
- wymieszaj sok z cytryny z oliwą i przyprawami
- połącz warzywa z zieleniną i przestudzoną kaszą. Polej sosem
- podawaj schłodzoną
SMACZNEGO !
1 komentarzy
o ja tez juz nie dodaja burgul ale quinoe czasami ...nawet czarna, u ciebie jest b duzo kaszy ja mam z kolei 90% pietruszki w mojej tabouli.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!