piątek, 6 września 2019

Koktajl z zielonej pietruszki


Natka pietruszki to ogromne bogactwo składników odżywczych i byłoby szkoda nie wykorzystać jej potencjału. Stragany uginają się od warzyw, owoców i wszelkiej zieleniny. W naszej rodzimej kuchni niewiele jest przepisów na wykorzystanie pęczka zielonej natki pietruszki, raczej używany jest jak lekarstwo do posypywania gotowych potraw.
Prezentowałam już zielone pesto pietruszkowe, przepis tutaj, dzisiaj zielony koktajl. Następny przepis pochodzi z kuchni arabskiej, to tabbuleh, po przepis zapraszam tutaj. Znasz może jeszcze inne przepisy?
Zawiera o wiele więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, spora dawka chlorofilu ma nieocenione właściwości oczyszczające, ponadto żelazo dlatego powinna znaleźć się w diecie osób zmagających się z anemią.

Super propozycja dla fanów zielonych koktajli. Smaczny, kremowy zatem miksuj na zdrowie!

Składniki na 2 porcje:

1 pęczek pietruszki
1 banan
1 jabłko/nektarynka/brzoskwinia
sok z cytryny
około 1 szklanki maślanki
kawłeczek imbiru
zmielone siemię lniane

Przygotowanie:

  • natkę pietruszki dokładnie opłukać, oberwać grube łodyżki i odrzucić
  • owoce obrać ze skóry, podzielić na mniejsze cząstki
  • przygotowane składniki zmiksować do pożądanej konsystencji
  • podawć zaraz po zmiksowaniu ze zmielonym siemieniem lnianym
                                                               SMACZNEGO !
                                                 

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!