Natka pietruszki to ogromne bogactwo skลadnikรณw odลผywczych i byลoby szkoda nie wykorzystaฤ jej potencjaลu. Stragany uginajฤ
siฤ od warzyw, owocรณw i wszelkiej zieleniny. W naszej rodzimej kuchni niewiele jest przepisรณw na wykorzystanie pฤczka zielonej natki pietruszki, raczej uลผywany jest jak lekarstwo do posypywania gotowych potraw.
Przepis pochodzi z kuchni arabskiej, to tabbouleh. Znasz moลผe jeszcze inne przepisy? Zawiera o wiele wiฤcej witaminy C niลผ owoce cytrusowe, spora dawka chlorofilu ma nieocenione wลaลciwoลci oczyszczajฤ
ce, ponadto ลผelazo dlatego powinna znaleลบฤ siฤ w diecie osรณb zmagajฤ
cych siฤ z anemiฤ
.
Super propozycja dla fanรณw zielonych koktajli. Smaczny, kremowy zatem miksuj na zdrowie!
Skลadniki na 2 porcje:
- 1 pฤczek pietruszki
- 1 banan
- 1 jabลko/nektarynka/brzoskwinia
- sok z cytryny
- okoลo 1 szklanki maลlanki
- kawaลeczek imbiru
- zmielone siemiฤ lniane
Przygotowanie:
- natkฤ pietruszki dokลadnie opลukaฤ, oberwaฤ grube ลodyลผki i odrzuciฤ
- owoce obraฤ ze skรณry, podzieliฤ na mniejsze czฤ stki
- przygotowane skลadniki zmiksowaฤ do poลผฤ danej konsystencji
- podawaฤ zaraz po zmiksowaniu ze zmielonym siemieniem lnianym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐