sobota, 21 września 2019

Orkiszowy torcik z cytrynowym kremem


Domowy torcik powinnien być nie tylko smaczniejszy od kupnego, ale i zdrowszy. W moim zwykłą mąkę zastąpiłam orkiszową, cukier tradycyjnie już ksylitolem. Torcik upiekłam w foremce o przekroju 21 cm.
Jest bardzo prosty do przygotowania, jestem pewna, że uda się każdemu. Proste, klasyczne smaki, po prostu pycha!


Składniki na biszkopt:

120 g mąki ( 90 g orkiszowej+30 g mąki ziemniaczej)
90-120 g ksylitolu/cukru
4 jajka

Składniki na krem:

250 g mascarpone
250g śmietanki kremówki
sok z 1 cytryny
skórka otarta z cytryny
3 łyżki ksylitolu/cukru
dodatkowo:
3 łyżki dżemu
nasączenie: herbata+cukier+cytryna

Przygotowanie:
  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Masa powinna potroić objętość. Przy pomocy szpatułki wmieszać przesiane mąki. Wlać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (boków formy nie należy smarowć tłuszczem) i piec w 170 C 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika foremkę ustawić z upieczonym ciastem do góry dnem. Biszkopt po wystygnięciu będzie równy jak stół, bez górki
  • mascarpone ubić z bitą śmietaną i cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny i startą skórkę
  • biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszą część ułożyć na paterze, naponczować, rozsmarować dżem i rozłożyć krem. Podobnie postąpić z resztą składników. Tort przyozdobiłam gotowymi mini bezikami i orzeszkami pistacjowymi
                                                                 SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!