Orkiszowy torcik z cytrynowym kremem

Domowy torcik powinien być nie tylko smaczniejszy od kupnego, ale i zdrowszy. W moim zwykłą mąkę zastąpiłam orkiszową, cukier tradycyjnie już ksylitolem. Torcik upiekłam w foremce o przekroju 21 cm. Jest bardzo prosty do przygotowania, jestem pewna, że uda się każdemu. Proste, klasyczne smaki, po prostu pycha!

Składniki na biszkopt:

  • 120 g mąki (90 g orkiszowej + 30 g mąki ziemniaczanej)
  • 90-120 g ksylitolu/cukru
  • 4 jajka

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu
  • nasączenie: herbata + cukier + cytryna

Przygotowanie:

  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Masa powinna potroić objętość. Przy pomocy szpatułki wmieszać przesiane mąki. Wlać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (boków formy nie należy smarować tłuszczem) i piec w 170 C 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika foremkę ustawić z upieczonym ciastem do góry dnem. Biszkopt po wystygnięciu będzie równy jak stół, bez górki
  • mascarpone ubić z bitą śmietaną i cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny i startą skórkę
  • biszkopt przeciąć na 3 części. Pierwszą część ułożyć na paterze, naponczować, rozsmarować dżem i rozłożyć krem. Podobnie postąpić z resztą składników. Tort przyozdobiłam gotowymi mini bezikami i orzeszkami pistacjowymi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *