niedziela, 20 października 2019

Dyniowe ślimaki drożdżowe z powidłami


Bułeczki drożdżowe z dodatkiem pieczonej dyni to jesienny must have. Dodatek dynii to nie tylko piękny jesienny kolorek, ale i więcej składników odżywczych, a bułeczki są puszyste, delikatne i dłużej zachowują świeżość.
Dzisiejsze bułeczki przygotowałam z domowym dżemem aroniowo-śliwkowym.

Polecam są pyszne!

Składniki:

350 g mąki orkiszowej jasnej
150 g puree z dynii
150 ml mleka
40 g masła
3 łyżki cukru
1 jajko+1 żółtko
30 g drożdży
1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

dżem
1 białko+1 łyżka mleka
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • przygotować puree z dynii wg przepisu z bloga
  • mleko delikatnie podgrzać w garnuszku, dodać pokrojone na małe kawałki masło. W 2 łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie odważone składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Równomiernie  rozsmarować dżem i zwinąć w roladę. Pociąć ostrym nożem na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem
  • piec w 180*C 25 minut do zrumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
                                                                 SMACZNEGO !

2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!