Bułeczki drożdżowe z dodatkiem pieczonej dyni to jesienny must have. Dodatek dynii to nie tylko piękny jesienny kolorek, ale i więcej składników odżywczych, a bułeczki są puszyste, delikatne i dłużej zachowują świeżość.
Dzisiejsze bułeczki przygotowałam z domowym dżemem aroniowo-śliwkowym.
Polecam są pyszne!
350 g mąki orkiszowej jasnej
150 g puree z dynii
150 ml mleka
40 g masła
3 łyżki cukru
1 jajko+1 żółtko
30 g drożdży
1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
dżem
1 białko+1 łyżka mleka
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- przygotować puree z dynii wg przepisu z bloga
- mleko delikatnie podgrzać w garnuszku, dodać pokrojone na małe kawałki masło. W 2 łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie odważone składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Równomiernie rozsmarować dżem i zwinąć w roladę. Pociąć ostrym nożem na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem
- piec w 180*C 25 minut do zrumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Cudowne♥️
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!