Dyniowe ślimaki drożdżowe z powidłami

Bułeczki drożdżowe z dodatkiem pieczonej dyni to jesienny must have. Dodatek dyni to nie tylko piękny jesienny kolorek, ale i więcej składników odżywczych, a bułeczki są puszyste, delikatne i dłużej zachowują świeżość. Dzisiejsze bułeczki przygotowałam z domowym dżemem aroniowo-śliwkowym.
Polecam, są pyszne!

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g purée z dyni
  • 150 ml mleka
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 30 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • dżem
  • 1 białko+1 łyżka mleka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • przygotować purée z dyni
  • mleko delikatnie podgrzać w garnuszku, dodać pokrojone na małe kawałki masło. W 2 łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie odważone składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Równomiernie  rozsmarować dżem i zwinąć w roladę. Pociąć ostrym nożem na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem
  • piec w 180*C 25 minut do zrumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *