Bułeczki drożdżowe z dodatkiem pieczonej dyni to jesienny must have. Dodatek dyni to nie tylko piękny jesienny kolorek, ale i więcej składników odżywczych, a bułeczki są puszyste, delikatne i dłużej zachowują świeżość. Dzisiejsze bułeczki przygotowałam z domowym dżemem aroniowo-śliwkowym.
Polecam, są pyszne!
Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 150 g purée z dyni
- 150 ml mleka
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko+1 żółtko
- 30 g drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- dżem
- 1 białko+1 łyżka mleka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- przygotować purée z dyni
- mleko delikatnie podgrzać w garnuszku, dodać pokrojone na małe kawałki masło. W 2 łyżkami mleka rozetrzeć drożdże. Wszystkie odważone składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Równomiernie rozsmarować dżem i zwinąć w roladę. Pociąć ostrym nożem na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem
- piec w 180*C 25 minut do zrumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂