Pasta z pieczonej dyni do chleba

Pasta z pieczonej dyni to wg mnie najlepsza z jesiennych  past do chleba. Słodycz dyni przełamuje dodatek smażonej cebulki i suszonych pomidorków z zalewy, a dodatek masła orzechowego dodaje odrobinę nienachalnej tłustości jak zapewnia Marta z Jadłonomii, bo stąd pochodzi dzisiejszy przepis.

W sezonie dyniowym na pewno nie tylko u mnie czeka przygotowane dyniowe purée, dlatego pastę przygotujesz w kilka chwil. Prosta, zdrowa i bardzo smaczna, polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni Hokkaido
  • 1,5-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 suszone pomidorki
  • 1 łyżka masła orzechowego bio
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz cayenne
  • natka pietruszki
  • pestki dyni — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Przygotuj purée z dyni
  • cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni przez kilka minut
  • pure z dyni zblendować z sokiem z cytryny, masłem orzechowym, sosem sojowym i pomidorkami z zalewy. Dodać przyprawy i wymieszać
  • podałam na kromce pieczywa z podprażonymi pestkami dyni
  • przechowywać w lodówce do 1 tygodnia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *