środa, 23 października 2019

Pasta z pieczonej dyni do chleba


Pasta z pieczonej dynii to wg mnie najlepsza z jesiennych  past do chleba. Słodycz dynii przełamuje dodatek smażonej cebulki i suszonych pomidorków z zalewy, a dodatek masła orzechowego dodaje odrobinę nienachalnej tłustości
jak zapewnia Marta z Jadłonomii, bo stąd pochodzi dzisiejszy przepis.
W sezonie dyniowym na pewno nie tylko u mnie czeka przygotowane dyniowe puree, dlatego pastę przygotujesz w kilka chwil.
Prosta, zdrowa i bardzo smaczna, polecam!

Składniki:


1 szklanka puree z dynii Hokkaido
1,5-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
2 suszone pomidorki
1 łyżka masła orzechowego bio
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz caynne
natka pietruszki
pestki dynii - opcjonalnie

Przygotowanie:

  • puree z dynii przygotuj wg przepisu z bloga
  • cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni przez kilka minut
  • pure z dynii zblendować z sokiem z cytryny, masłem orzechowym, sosem sojowym i pomidorkami z zalewy. Dodać przyprawy i wymieszać
  • podałam na kromce pieczywa z podprażonymi pestkami dynii
  • przechowywać w lodówce do 1 tygodnia
                                                                   SMACZNEGO !

1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!