Pasta z pieczonej dyni to wg mnie najlepsza z jesiennychย past do chleba. Sลodycz dyni przeลamuje dodatek smaลผonej cebulki i suszonych pomidorkรณw z zalewy, a dodatek masลa orzechowego dodaje odrobinฤ nienachalnej tลustoลci jak zapewnia Marta zย Jadลonomii, bo stฤ
d pochodzi dzisiejszy przepis.
W sezonie dyniowym na pewno nie tylko u mnie czeka przygotowane dyniowe purรฉe, dlatego pastฤ przygotujesz w kilka chwil. Prosta, zdrowa i bardzo smaczna, polecam!
Skลadniki:
- 1 szklanka purรฉe z dyni Hokkaido
- 1,5-2 ลyลผki soku z cytryny
- 1 ลyลผka sosu sojowego
- 2 suszone pomidorki
- 1 ลyลผka masลa orzechowego bio
- 1 cebula
- olej do smaลผenia
- sรณl, pieprz cayenne
- natka pietruszki
- pestki dyni โ opcjonalnie
Przygotowanie:
- Przygotuj purรฉe z dyni
- cebulฤ pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ i zeszkliฤ na patelni przez kilka minut
- pure z dyni zblendowaฤ z sokiem z cytryny, masลem orzechowym, sosem sojowym i pomidorkami z zalewy. Dodaฤ przyprawy i wymieszaฤ
- podaลam na kromce pieczywa z podpraลผonymi pestkami dyni
- przechowywaฤ w lodรณwce do 1 tygodnia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐