Pasta z pieczonej dyni do chleba

Pasta z pieczonej dyni to wg mnie najlepsza z jesiennychย  past do chleba. Sล‚odycz dyni przeล‚amuje dodatek smaลผonej cebulki i suszonych pomidorkรณw z zalewy, a dodatek masล‚a orzechowego dodaje odrobinฤ™ nienachalnej tล‚ustoล›ci jak zapewnia Marta zย Jadล‚onomii, bo stฤ…d pochodzi dzisiejszy przepis.

W sezonie dyniowym na pewno nie tylko u mnie czeka przygotowane dyniowe purรฉe, dlatego pastฤ™ przygotujesz w kilka chwil. Prosta, zdrowa i bardzo smaczna, polecam!

Skล‚adniki:

  • 1 szklanka purรฉe z dyni Hokkaido
  • 1,5-2 ล‚yลผki soku z cytryny
  • 1 ล‚yลผka sosu sojowego
  • 2 suszone pomidorki
  • 1 ล‚yลผka masล‚a orzechowego bio
  • 1 cebula
  • olej do smaลผenia
  • sรณl, pieprz cayenne
  • natka pietruszki
  • pestki dyni โ€” opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Przygotuj purรฉe z dyni
  • cebulฤ™ pokroiฤ‡ w drobnฤ… kostkฤ™ i zeszkliฤ‡ na patelni przez kilka minut
  • pure z dyni zblendowaฤ‡ z sokiem z cytryny, masล‚em orzechowym, sosem sojowym i pomidorkami z zalewy. Dodaฤ‡ przyprawy i wymieszaฤ‡
  • podaล‚am na kromce pieczywa z podpraลผonymi pestkami dyni
  • przechowywaฤ‡ w lodรณwce do 1 tygodnia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *