Drożdżowe, domowe bułeczki smakują najlepiej. Swoje bułeczki upiekłam w całości z mąki orkiszowej, także mają więcej walorów zdrowotnych od tradycyjnych.
Zwinęłam je w nieco inny sposób i na pewno nie tylko fikuśniej wyglądają, ale w smaku biją na głowę te tradycjnie nadziewane kulki.
Nadzienie już w świątecznych klimatach, bo z marcepanem. Słodycz marcepanu przełamuje dodatek kwaśnego dżemu jeżynowego.
Może się skusisz?
Składniki na ciasto:
200 ml mleka
50 g masła
1 jajko+1żółtko
30 g drożdży
1/3 łyżeczki soli
1-2 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
150 g marcepanu
6 łyżek mleka
3 łyżki amaretto
4 łyżki kwaśnego dżemu
Do posmarowania:
1 białko+ 2 łyżki mleka
płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
- ciasto drożdżowe zrób wg przepisu podstawowego z bloga odmierzając składniki j.w.
- marcepan zetrzyj na tarce lub rozkrusz, następnie zmiksuj z mlekiem i amaretto do uzyskania smarownej masy. Jeśli bułeczki mają jeść dzieci możesz alkohol zastąpić sokiem z pomarańczy
- wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj kolejno na podobnej wielkości kawałki. Posmaruj 1 kawałek marcepanem i dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Pokrój ostrym nożem na 3-4 cm paski. Każdy pasek skręć wzdłuż osi, następnie spleć bułeczkę jeden koniec podwijając pod spód, drugi ufiksuj w środek. Uformowane bułeczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia
- posmaruj wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem z mlekiem i posyp płatkami migdałowymi
- piecz w 180*C 25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Cudne☺️
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!