niedziela, 1 grudnia 2019

Drożdżowe bułeczki orkiszowe z marcepanem


Drożdżowe, domowe bułeczki smakują najlepiej. Swoje bułeczki upiekłam w całości z mąki orkiszowej, także mają więcej walorów zdrowotnych od tradycyjnych.
Zwinęłam je w nieco inny sposób i na pewno nie tylko fikuśniej wyglądają, ale w smaku biją na głowę te tradycjnie nadziewane kulki.
Nadzienie już w świątecznych klimatach, bo z marcepanem. Słodycz marcepanu przełamuje dodatek kwaśnego dżemu jeżynowego.

Może się skusisz?

Składniki na ciasto:

420 g mąki orkiszowej jasnej
200 ml mleka
50 g masła
1 jajko+1żółtko
30 g drożdży
1/3 łyżeczki soli
1-2 łyżki cukru

Składniki na nadzienie:

150 g marcepanu
6 łyżek mleka
3 łyżki amaretto
4 łyżki kwaśnego dżemu

Do posmarowania:

1 białko+ 2 łyżki mleka
płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

  • ciasto drożdżowe zrób wg  przepisu podstawowego z bloga odmierzając składniki j.w.
  • marcepan zetrzyj na tarce lub rozkrusz, następnie zmiksuj z mlekiem i amaretto do uzyskania smarownej masy. Jeśli bułeczki mają jeść dzieci możesz alkohol zastąpić sokiem z pomarańczy
  • wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj kolejno na podobnej wielkości kawałki. Posmaruj 1 kawałek marcepanem i dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Pokrój ostrym nożem na 3-4 cm paski. Każdy pasek skręć wzdłuż osi, następnie spleć bułeczkę jeden koniec podwijając pod spód, drugi ufiksuj w środek. Uformowane bułeczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia
  • posmaruj wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem z mlekiem i posyp płatkami migdałowymi
  • piecz w 180*C 25 minut do zrumienienia
                                                                   SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!