Drożdżowe, domowe bułeczki smakują najlepiej. Swoje bułeczki upiekłam w całości z mąki orkiszowej, także mają więcej walorów zdrowotnych od tradycyjnych. Zwinęłam je w nieco inny sposób i na pewno nie tylko fikuśniej wyglądają, ale w smaku biją na głowę te tradycyjnie nadziewane kulki.
Nadzienie już w świątecznych klimatach, bo z marcepanem. Słodycz marcepanu przełamuje dodatek kwaśnego dżemu jeżynowego. Może się skusisz?
Składniki na ciasto:
- 420 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 30 g drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
- 150 g marcepanu
- 6 łyżek mleka
- 3 łyżki amaretto
- 4 łyżki kwaśnego dżemu
Do posmarowania:
- 1 białko + 2 łyżki mleka
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
- ciasto drożdżowe zrób wg przepisu podstawowego z bloga, odmierzając składniki j.w.
- marcepan zetrzyj na tarce lub rozkrusz, następnie zmiksuj z mlekiem i amaretto do uzyskania smarownej masy. Jeśli bułeczki mają jeść dzieci możesz alkohol zastąpić sokiem z pomarańczy
- wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj kolejno na podobnej wielkości kawałki. Posmaruj 1 kawałek marcepanem i dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Pokrój ostrym nożem na 3-4 cm paski. Każdy pasek skręć wzdłuż osi, następnie spleć bułeczkę, jeden koniec podwijając pod spód, drugi ufiksuj w środek. Uformowane bułeczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia
- posmaruj wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem z mlekiem i posyp płatkami migdałowymi
- piecz w 180*C 25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂