Drożdżowe bułeczki orkiszowe z marcepanem

Drożdżowe, domowe bułeczki smakują najlepiej. Swoje bułeczki upiekłam w całości z mąki orkiszowej, także mają więcej walorów zdrowotnych od tradycyjnych. Zwinęłam je w nieco inny sposób i na pewno nie tylko fikuśniej wyglądają, ale w smaku biją na głowę te tradycyjnie nadziewane kulki.

Nadzienie już w świątecznych klimatach, bo z marcepanem. Słodycz marcepanu przełamuje dodatek kwaśnego dżemu jeżynowego. Może się skusisz?

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 30 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki cukru

Składniki na nadzienie:

  • 150 g marcepanu
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki amaretto
  • 4 łyżki kwaśnego dżemu

Do posmarowania:

  • 1 białko + 2 łyżki mleka
  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

  • ciasto drożdżowe zrób wg przepisu podstawowego z bloga, odmierzając składniki j.w.
  • marcepan zetrzyj na tarce lub rozkrusz, następnie zmiksuj z mlekiem i amaretto do uzyskania smarownej masy. Jeśli bułeczki mają jeść dzieci możesz alkohol zastąpić sokiem z pomarańczy
  • wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj kolejno na podobnej wielkości kawałki. Posmaruj 1 kawałek marcepanem i dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Pokrój ostrym nożem na 3-4 cm paski. Każdy pasek skręć wzdłuż osi, następnie spleć bułeczkę, jeden koniec podwijając pod spód, drugi ufiksuj w środek. Uformowane bułeczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia
  • posmaruj wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem z mlekiem i posyp płatkami migdałowymi
  • piecz w 180*C 25 minut do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *