Co lubisz bardziej naleśniki, czy pierniki? Nie musisz wybierać, bo moja propozycja to dwa w jednym - naleśniki o piernikowym smaku.
Doskonałe śniadanie lub obiad w adwentowym czasie. Swoje podałam tradycyjnie z białym serem, ale możesz użyć musu jabłkowego lub powideł śliwkowych.
Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki zapraszam również po przepis na gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody mineralnej
2 jajka
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
szczypta soli
250 g twarogu
2-3 łyżki jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany
2-3 łyżki cukru
cukier waniliowy
Przygotowanie:
- suche składniki na naleśniki przesiać przez sitko i wymieszać. Dodać jajka, następnie porcjami mleko z wodą i wymieszać przy pomocy miksera na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na 30 minut
- twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem i cukrem waniliowym
- usmażyć naleśniki. Usmażone przechowywać w cieple
- gotowe należniki przełożyć twarogiem i podawć
SMACZNEGO !
6 komentarzy
Fajne. Nie wpadłabymm na taki pomysł.
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie smaki:)
OdpowiedzUsuńZbiegły się nasze naleśniczki o smaku korzennym, też podobne smażyłam, pychotka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zarówno pierniki, jak i naleśniki, a więc to połączenie bardzo mi się podoba :) Szkoda tylko, że moje umiejętności kulinarne nie są na najwyższym poziomie. Naleśniki zawsze robiłam z pamięci i nigdy nie odstawiałam ciasta. Ma to jakiś wpływ na smak? Zwykle od razu masa lądowała na patelni. O przyprawie piernikowej nigdy wcześniej nie słyszałam. Sądziłam, że wystarczy zmiksować pierniki. Mam ochotę wypróbować przepis - korzenne smaki kojarzą się głównie ze świętami, a więc ciężko o lepszy moment.
OdpowiedzUsuńCiasto odstawiamy, by mąka spęczniała i uwolniła gluten. Nie wiem czy ma to wpływ na smak, bo nigdy nie smażyłam naleśników od razu, ale na konsystencję na pewno:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!