Co lubisz bardziej naleśniki, czy pierniki? Nie musisz wybierać, bo moja propozycja to dwa w jednym — naleśniki o piernikowym smaku. Doskonałe śniadanie lub obiad w adwentowym czasie. Swoje podałam tradycyjnie z białym serem, ale możesz użyć musu jabłkowego lub powideł śliwkowych.

Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki, zapraszam również po przepis na gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • 250 g twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

  • suche składniki na naleśniki przesiać przez sitko i wymieszać. Dodać jajka, następnie porcjami mleko z wodą i wymieszać przy pomocy miksera na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na 30 minut
  • twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem i cukrem waniliowym
  • usmażyć naleśniki. Usmażone przechowywać w cieple
  • gotowe naleśniki przełożyć twarogiem i podawać

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *