Co lubisz bardziej naleśniki, czy pierniki? Nie musisz wybierać, bo moja propozycja to dwa w jednym — naleśniki o piernikowym smaku. Doskonałe śniadanie lub obiad w adwentowym czasie. Swoje podałam tradycyjnie z białym serem, ale możesz użyć musu jabłkowego lub powideł śliwkowych.
Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki, zapraszam również po przepis na gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- 2 jajka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- szczypta soli
- 250 g twarogu
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
- suche składniki na naleśniki przesiać przez sitko i wymieszać. Dodać jajka, następnie porcjami mleko z wodą i wymieszać przy pomocy miksera na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na 30 minut
- twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem i cukrem waniliowym
- usmażyć naleśniki. Usmażone przechowywać w cieple
- gotowe naleśniki przełożyć twarogiem i podawać
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂