niedziela, 19 stycznia 2020

Karpatka domowa


Karpatka zjawiskowo wygląda i smakuje obędnie. Klasyczna karpatka to parzone ciasto "ptysiowe" przełożone maślano-budyniowym kremem i suto oprószone cukrem pudrem.
Wberw pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania i nie ma się co nie udać. Nawet jak ciasto nie wypiętrzy się za bardzo podczas pieczenia i tak będzie pysznie. Idealne bardzo podzielne ciasto na karnawałową imprezę.

Upiekłam jeden placek na blaszce z piekarnika, przekroiłam na pół i przełożyłam kremem. Z tej porcji otrzymałam 10 ciastek. Jeśli lubisz duże ilości kremu ugotuj budyń z 3/4 l mleka.

Składniki na ciasto:


125 g mąki orkiszowej jasnej
125 g masła
250 ml wody
4 jajka L
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowo-maślany:

0,5 l mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy (42 g)
200 g miękkiego masła
1 łyżeczka esencji wanilowej
2 łyżki cukru pudru+ do posypania

Przygotowanie:
  • formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 2oo*C
  • wodę z masłem zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę i cały czas gotując mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się szkliste, zbije się w kulę i będzie odchodzić od brzegów garnka. Ostudź
  • do ostudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i za każdym razem dokładnie zmiksuj do połączenia składników. Ciasto rozsmaruj równomiernie na blaszce pomagając sobie zwilżoną łyżką lub łopatką
  • piecz około 35-40 minut, do zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnikam, bo ciasto momentalnie opadnie. Upieczone odstaw do wystudzenia
  • do rondla wlej 400 ml mleka i wsyp 2 łyżki cukru, zagotuj. Pozostałe zimne mleko wymieszaj z budyniowym proszkiem i dodawaj do gotującego się mleka mieszając trzepaczką balonową. Gdy masa zgęstnieje, przykryj folią w "kontakcie", by nie utworzył się kożuch. Odstaw do całkowitego wystudzenia
  • miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch, następnie cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu. wmieszaj esencję waniliową. Gdy ciasta nie jedzą dzieci, dla podkręcenia smaku dodaj 1 łyżkę rumu lub wódki
  • ciasto podziel na 2 części. Na jednym kawałku rozsmaruj krem, przykryj drugą połową. Posyp cukrem pudrem 
                                                                   SMACZNEGO !

uwagi: jeśli budyń w trakcie miksowania nie będzie dostatecznie schłodzony istnieje  niebezpieczeństwo zwarzenia kremu. Bez paniki, bo jest na prosta rada. Jak uratować zwarzony krem przeczytasz tutaj


1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!