Karpatka domowa

Karpatka zjawiskowo wygląda i smakuje obłędnie. Klasyczna karpatka to parzone ciasto „ptysiowe” przełożone maślano-budyniowym kremem i suto oprószone cukrem pudrem. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania i nie ma się co nie udać. Nawet jak ciasto nie wypiętrzy się za bardzo podczas pieczenia i tak będzie pysznie. Idealne bardzo podzielne ciasto na karnawałową imprezę.

Upiekłam jeden placek na blaszce z piekarnika, przekroiłam na pół i przełożyłam kremem. Z tej porcji otrzymałam 10 ciastek. Jeśli lubisz duże ilości kremu, ugotuj budyń z 3/4 l mleka.

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowo-maślany:

  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy (42 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru+ do posypania

Przygotowanie:

  • formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200*C
  • wodę z masłem zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę i cały czas gotując, mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się szkliste, zbije się w kulę i będzie odchodzić od brzegów garnka. Ostudź
  • do ostudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i za każdym razem dokładnie zmiksuj do połączenia składników. Ciasto rozsmaruj równomiernie na blaszce, pomagając sobie zwilżoną łyżką lub łopatką
  • piecz około 35-40 minut, do zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo ciasto momentalnie opadnie. Upieczone odstaw do wystudzenia
  • do rondla wlej 400 ml mleka i wsyp 2 łyżki cukru, zagotuj. Pozostałe zimne mleko wymieszaj z budyniowym proszkiem i dodawaj do gotującego się mleka, mieszając trzepaczką balonową. Gdy masa zgęstnieje, przykryj folią w „kontakcie”, by nie utworzył się kożuch. Odstaw do całkowitego wystudzenia
  • miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch, następnie cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce budyniu. Wmieszaj esencję waniliową. Gdy ciasta nie jedzą dzieci, dla podkręcenia smaku dodaj 1 łyżkę rumu lub wódki
  • ciasto podziel na 2 części. Na jednym kawałku rozsmaruj krem, przykryj drugą połową. Posyp cukrem pudrem 

SMACZNEGO!

Uwagi:
Jeśli budyń w trakcie miksowania nie będzie dostatecznie schłodzony, istnieje niebezpieczeństwo zważenia kremu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *